СЛОЖЕН РЕМОНТ В ТРУДЕН ТЕРЕН ПРИ ЦПС „ЧЕРВЕНАКОВО“ ЩЕ СПРЕ ЗА ТРИ ДНИ ВОДАТА В НОВОЗАГОРСКО

Мястото на аварията
13.01.2023 / 18:25

Спешен ремонт налага повреда в напорния водопровод от ЦПС „Червенаково“ към разпределителния за региона водоем 5 000 куб. м, съобщиха от „ВиК-Сливен“. Сериозната авария води до големи загуби на вода, преразход на електроенергия и затруднява водоснабдяването в най-отдалечените новозагорски села Любенец, Любенова махала, Радецки. „ВиК-Сливен“ създава организация за бързото нормализиране на водоподаването, което не търпи отлагане.

 

ЦПС „Червенаково“ има изключително важно значение за водоснабдяването на региона. Тя осигурява вода на 14 села в Новозагорската община и на общинския център Нова Загора. 13 бункерни помпени станции от терасите на Тунджа захранват с вода помпена станция „Червенаково“. В реконструкцията на помпената станция по европейски проект на „ВиК-Сливен“ се извършва и подмяна на старите помпи на бункерите с нови – на реномираната марка „„Грундфос“, с голям коефициент на полезно действие. Специалисти твърдят, че този водоизточник е уникален – няма друго място в източната част на Горнотракийската низина, където да има вода с такива питейни качества. С тази вода се захранват и миньорските селища на въгледобивния комплекс „Марица-изток“ Раднево, Ковачево, Гълъбово и ТЕЦ-2.

 

Сериозната авария е на около един километър от ЦПС „Червенаково“ по трасето на напорния водопровод с диаметър 820 мм. Тя е изключително трудна за отстраняване поради факта, че се намира в сложен пресечен терен с голяма денивелация.

 

По тези причини се налага спиране на водоподаването към новозагорските села и ограничаването му в Нова Загора поне за три дни, посочи управителят на „ВиК-Сливен“ инж. Севдалин Рашев. За времето на ремонтните дейности населението ще бъде своевременно уведомено. От „ВиК-Сливен“ ще се постараят ремонтът да приключи в най-кратък срок.

 

Истински късмет е според управителя на водното дружество, че в момента, за реконструкцията по европейски проект на ЦПС „Червенаково“ работи специализиран екип на „МСМ груп“, които са много добри професионалисти в бранша и ще окажат помощ при отстраняването на аварията по най-бързия начин. След извършения оглед, във „ВиК-Сливен“ са изготвили план за неотложния ремонт. Създадена е сериозна организация за осъществяването му. Осигуряват се необходимата техника и материали.

 

По аварията ще се работи следващата седмица, като водоподаването в новозагорските села ще бъде спряно в понеделник /16 януари/ по обед. В Нова Загора ще има режим на водоснабдяването само по високите етажи. Работата по отстраняване на аварията ще бъде сложна и напрегната поради трудния терен и дълбоката подземна локация на водоповода. Трудното местонахождение усложнява качването на изкопна техника и материали. „Включването на байпас изисква много време, ще се пристъпи вероятно направо към подмяна на тръбата.“ – посочи инж. Рашев.

 

Водоснабдяването от ЦПС „Червенаково“, разположено на територията на три общини /Нова Загора, Стара Загора и Твърдица/, е от съществено значение най-вече за община Нова Загора. Авариите по амортизирания 50-годишен водоповод е трудно да бъдат предвидени. Спасението е в завършването на реконструкцията по европейския проект на „ВиК-Сливен“, в който агломерация Нова Загора е сериозно застъпена. Същевременно, водното дружество търси и други варианти за финансиране, за да подмени и други части от този водоповод.

 

Инж. Рашев сподели, че в момента водното дружество търси финансиране и за изместването на водопровода, върху който населението от новозагорския кв. „Шести“ си е направило незаконни къщи. Отстраняването на авариите там е изключително трудно, тъй като често повредата се оказва под къщите. Работи се много внимателно, но се случва да падат огради, дори части от стопански и други постройки. Това налага изместване на водопровода, за което водното дружество се надява на подкрепа от община Нова Загора. Инж. Рашев се надява да се намери финансиране за ремонт и реконструкция на най-уязвимите участъци по водопреносната мрежа в Нова Загора и региона. „Предстои сериозна работа по тази много важна водоснабдителна система – „Червенаково“.“, заяви той.

Още снимки от новината

Край мястото на аварията
Новите помпи в бункерите в Нова Загора
Обсъжда-се-план-за-отстраняване-на-аварията
Началник-на-ЦПС-Червенаково-показва-мястото-на-тръбопровода
ЦПС Червенаково в реконструкция
Пътят към аварията
Сложен терен с голяма денивелация
Към мястото на аварията
Оглед на мястото на аварията
Бункери

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев