В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ СЪСТОЯ НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПЪРВОТО УЧЕНИЧЕСКО СТАТИСТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ИНФОГРАФИКА

...
07.12.2022 / 16:40

Днес в Областна администрация Сливен, в присъствието на заместник областния управител Антоний Андонов, бяха наградени победителите в първото ученическо статистическо състезание за инфографика на тема: „Статистиката е забавна. Официалните статистически данни през погледа на учениците“, организирано от Териториално статистическо бюро - Югоизток и Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“.

 

Идеята за състезанието е на учениците от Икономическата гимназия в Слвиен, които през 2022 година участваха в Европейска олимпиада по статистика. В състезанието се включиха 53 ученици от осми до дванадесети клас от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“, разпределени в две възрастови категории: Категория А – за ученици от десети, единайсети и дванайсети клас и Категория Б - включваща учениците от осми и девети клас. Важно изискване на състезанието бе представените инфографики да са базирани на данни, публикувани на официалния сайт на НСИ (www.nsi.bg).

 

Ученическите разработки, подготвени в сътрудничество с ментори – петима икономисти и петима IT специалисти, бяха оценявани от жури с председател доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на Националния статистически институт. В състава на журито бяха още: Антоанета Илкова, директор на Дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“ в НСИ, Калина Казанджиева, директор на Териториално статистическо бюро – Югоизток, Антон Георгиев, началник на отдел „Статистически изследвания - Сливен“ на ТСБ – Югоизток, Елена Кънчева, заместник-директор на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ и Васил Василев, ръководител направление ИКТ в ПГИ.

 

Пред присъстващите председателят на журито Михаил Кончев подчерта както впечатляващото ниво на творчество и креативност на участниците, така и значимостта на подобно състезание за развитие на аналитичното мислене на учениците, базирано на официалните статистически данни и достоверността на информацията, акумулирана от НСИ. „Достоверните източници на информация, умението за аналитично използване на базите данни са една от работещите форми за противодействие на манипулациите“, изтъкна още той. Г-н Кончев оцени представянето на всички ученици като много добро и заяви, че всички в техните разработки прозират интелект, умения и мисъл.

 

Победители в двете категории на състезанието „Статистиката е забавна. Официалните статистически данни през погледа на учениците“ станаха съответно Седеф Байрактарова (в Категория А) и Александра Пашова (в Категория Б).

 

Наградите на победителите и класиралите се на челните места бяха връчени от председателя на журито доц. д-р Михаил Кончев и заместник-областният управител Антоний Андонов, който предложи веднъж месечно учениците от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ да гостуват на Областна администрация Сливен, за да се запознаят на практика с дейността на държавната институция, както и с полезността на статистическите данни при разработването на стратегии, проекти и за вземането на отговорни управленски решения.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев