КРАТКО ОБОБЩЕНИЕ ЗА РАБОТАТА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПРЕЗ МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2022 Г.

...
05.01.2023 / 16:24

В първите дни на новата 2023 година, Областна администрация Сливен информира за някои от основните акценти в дейността си през последния месец на 2022-ра.

 

В началото на месец декември бе осъществена работна среща с управителя и главния инженер на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Средна Тунджа“ по повод състоянието на реките в района. Бяха обсъдени проблемите с почистване коритото на река Котлешница при село Градец, отводнителните канали в района на град Кермен и селата Николаево и Скобелево, подобряване проводимостта на река Тунджа в района на селата Злати войвода и Гавраилово. В хода на обсъжданията стана ясно, че цялата тежка механизация на „Напоителни системи“– клон „Средна Тунджа“ е командирована в карловските села, в помощ на разчистването след големите наводнения там. В тази връзка областният управител Минчо Афузов поиска среща с министъра на земеделието Явор Гечев. Благодарение на бързата реакция и намеса на министъра и областния управител, техниката на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Средна Тунджа“ бе преместена отново в Сливен, за да започне своевременно разчистване и укрепване на най-компрометираните речни корита преди началото на зимния сезон. В момента коритото на река Котлешница в района на село Градец вече е почистено, започнала е работа по проблемните речни корита в равнинната част на областта .

 

В навечерието на 3-ти декември - Международния ден на хората с увреждания, в Областна администрация се състоя среща с представители на регионалните организациите на хората с увреждания - инвалидите, слепите, военноинвалидите, диабетиците, онкоболните и др. Дискутирани бяха някои от най-сериозните проблеми, с които се сблъскват хората в неравностойно положение, и бяха обсъдени конкретни предложения за бързо и значително подобряване на достъпа им до публичната среда и услуги. Някои от тези предложения вече бяха одобрени от Общинския съвет в Сливен, други са в процес на подготовка. Очаква се предприемането на бързи действия от страна на общинските власти и управителите на общински дружества.

 

В началото не месец декември на първата си официална визита в Областна администрация Сливен бе генералният консул на Република Турция в Бургас - г-жа Сенем Гюзел. По време на гостуването ѝ бяха коментирани конкретни възможности за разширяване на сътрудничеството в бизнеса и инвестициите между България и Турция. Представен бе и сериозният потенциал на Сливенска област за разгръщането на логистични дейности и по-интензивно търговско сътрудничество с южната ни съседка.

 

В Областна администрация се състоя регулярната годишна среща с ръководството на EVN България. На нея бяха обсъдени текущи задачи и проблеми, както и бизнес намеренията на дружеството в района за 2023 година. Дискутирани бяха възможностите за облекчаване на сроковете и процедурите за присъединяване към електропреносната мрежа на бизнеса и домакинствата, сроковете и капацитетът за включване на фотоволтаичните централи към мрежата на EVN и др.

 

На 15 декември, по покана на областния управител Минчо Афузов, в Сливен гостуваха професорите Иван Гранитски, Станислав Станилов и Стоян Райчевски и писателят Христо Славов - четирима видни български интелектуалци с подчертан афинитет към научните изследвания и модерно-патриотичното осмисляне на българската история. Те се срещнаха с ученици от профилираните гимназии и със сливенската общественост и представиха някои от своите последни книги и монографии върху значими личности и процеси от българската история. Събитието премина при подчертан интерес и още веднъж напомни за дълбоките културни потребности на град като Сливен.

 

В рамките на последователната политика на Областна администрация Сливен за преодоляване на проблема с ранните бракове и раждания в някои уязвими общности, през месец декември се състояха поредица от срещи с ромски лидери, пастори, НПО и с ръководствата и педагогическите колективи на ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Юрий Гагрин“ в град Сливен, на които бяха обсъдени възможностите за предприемане на практически мерки по ограничаване на тенденцията за раждане на деца от малолетни и непълнолетни момичета. Коментирани бяха още проблемите с обхвата и посещаемостта на децата в училище, ранното отпадане от образователната система, необходимостта от подобряване мотивацията на семействата децата им да посещават редовно учебните занятия, условията на живот в квартал „Надежда и др.

 

В края на декември, по инициатива на областния управител, се състоя първата годишна среща на ръководителите на държавни институции, местни власти и културни институции от област Сливен. В нея взеха участие директорът на ОДМВР Сливен ст. комисар Димитър Величков, директори и началници на регионални подразделения на МВР, ръководители на териториални структури към министерствата на финансите, регионалното развитие, здравеопазването, образованието, труда и социалната политика, земеделието и храните, на големите синдикати, кметове и секретари на общини, както и директори на културни институти и на големите болнични заведения от област Сливен. По време на срещата областният управител г-н Афузов открои някои от акцентите в дейността на Областна администрация Сливен през 2022 година, изрази своето удовлетворение от добрата координация и сътрудничество с държавните и местни власти и институции и пожела още по-ползотворна съвместна работа през 2023 година.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев