РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

...
25.12.2022 / 10:50

До боголюбивия клир , Всечестното монашество

 

и всички православни християни в Сливенска Епархия

 

„На земята мир ,между човеците благоволение. (Лк 2:14)“

 

Както най-много ценим водата, когато сме жадни ;а почивката е най сладка,когато сме уморени, така и в дните ,когато светът ни се разтърсва от страшна война, за нас става жадуван повече от всичко покоят на мира .С особена сила звучат евангелските слова: „На земята мир ,между човеците благоволение!“

 

От преданието е известно ,че когато Ангелите благовестили на пастирите раждането на Богомладенеца Христос,в този наистина най-централен момент за човешката история ,по цялата земя не се водила нито една война.И това било знамение ,че идва Предсказаният от пророк Исаия „Княз на мира“(Ис.9:6),че той се ражда за да донесе на земята най-важния мир-примиряването на човеците с Бога. Понеже грехопадението на първите хора, направило и тях ,и потомците им „чеда на гнева“ (Еф.2:3) и врагове божии (Рим.5:10).

 

А с раждането си, обещаният Спасител –Иисус Христос - Когото св. ап. Павел нарича „нашият мир“,“благовести мир на далечни и близки“ (Еф.2:14,17).

 

Има ли нужда някой да бъде убеждаван ,колко велико благо и какъв Божествен дар е мирът?

 

Ако хилядолетната история на човечеството и нашия скромен житейски опит не са достатъчни ,нека чуем и Словото Божие. Още в Стария Завет на еврейските свещеници било заповядано чрез Моисей, да благославят „синовете Израилеви“ така : „да обърне Господ към тебе лицето Си и да ти даде мир?“(Числа 6:26) .В Новият Завет виждаме Сам Христос да благославя с думите: „Мир вам! “,и да учи Своите апостоли ,влизайки в нечий дом първо да казват: „Мир на тая къща!“ (Лк 10:5). И св.ап.Павел повелява в своите послания : „Залягайте да имате мир с всички“ (Евр 12:14).

 

Но защо, тогава ако мирът е толкова добра ,полезна, желана и заповядана свише цел, тя се оказва толкова трудно постижима в нашия свят дори до днес? Най лесно е да посочим с пръст и да кажем: „ето онези там, лоши хора, с техните амбиции, претенции, политика са виновни за нарушаването на мира! “И така удобно да разграничим себе си от размирниците, превръщащи земята в бойно поле.

 

Обаче мъдростта на светите отци на Църквата ни открива, че събитията в „макрокосмоса“ (света) са свързани с тези в „микрокосмоса“ (човека), а при това двупосочно - и светът влияе на човека, но и човекът влияе на света. И далеч не само за климатичните промени. „Защото - пише Пророк Исаия - беззаконието като огън се е разгоряло… и се повдигат стълбове дим… и народът ще стане сякаш храна на огъня; човек не ще пожали брата си“ (Ис.9:18-19).

 

Но нали всяко беззаконие, преди да се прояви в делата ни, се е появило най напред в сърцата - в мислите, чувствата и желанията? Както е писано в сърцето са „изворите на живота“ (Прит.Сол.4:23). Ако от тези извори струят „любов, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание“ (Гал.5:22), то те ще разливат мир и в света около нас. Ако вместо това от сърцата ни се стичат гордост и завист, гняв и похот, сребролюбие и алчност, то те се сливат с нечисти потоци, а после в буйната река на човешката греховност, помитаща по пътя си мостовете на добрите отношения и мирните договори.

 

Така, погледнато в дълбочина, международните конфликти се оказват подхранвани от „капките“ грехолюбие в хилядите и милиони размирни сърца и умове, водещи непрестанни „сражения“с Божията истина и правда. За това нека чуем Светоотеческия глас: „Ние трябва по напред да се постараем да се очистим от нашите пороци, да поправим нравите си .Ако те бъдат изправени ,много лесно ще се сдружим не само с хората ,но дори и със зверовете ,както е писано в книгата на праведния Иов (5:23): “И полските зверове са в мир с тебе“ (Преп. Иоан Касиан).

 

На всяка св. Литургия Църквата Христова ни посреща с поканата: „С мир на Господа да се помолим!“, а ни изпраща с призива: „С мир да излезем! “Ако искаме да имаме този безценен дар мир в себе си нека послушаме прор. Иеремия „Спрете се във вашите пътища разгледайте и разпитайте … де е добрият път и вървете по него, и ще намерите покой за душите си“( Иер 6:16). Добрият път е пътят на доброто, на Божието, на Христовото. А „добрият път“, по който всеки може да достигне до заветната цел на жизненонасъщния мир,е указан от св.прор. и цар Давид така: „Голям е мирът у ония, които обичат Твоя закон и за тях няма препъване “(Пс.118:165) Тогава и само тогава ,когато приемем този всесъвършен жизнено утвърждаващ закон, „Бог на мира“ (I Сол 5:23) ще бъде с нас и с Всемощната си десница ще потушава искрите в нашите отношения, за да не се превръщат те във война.

 

Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, монашество, църковнослужители ,служители при Светата Сливенска Митрополия и всички православни християни с великия празник на Христовото Рождество и нека удвоим молитвите си за мир на земята и блага воля за човеците.

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 

ЧЕСТИТА НОВА 2023 ГОДИНА ! АМИН!

 

25.12.2022г + СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

 

Гр.Сливен

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев