ВИЖТЕ КАКВИ РЪЖДЯСАЛИ СТАРИ ТРЪБИ СА НИ ДОСТАВЯЛИ ВОДА! ЗА ХОДА НА ПОДМЯНАТА ИМ И ОЩЕ НЕЩО

...
09.12.2022 / 14:44

Фоторепортаж с обяснения. Управителят ва „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев: „И когато говорим, че трябва да има търпение и толерантност, да се отчита фактът, че проектът е за много години напред, че скоро няма да има такава възможност и че сега имаме изключителния шанс да изхвърлим старите тръби.“

Огромна маса старо желязо, всъщност купища довчерашни водопроводни тръби – ръждясали, надупчени и изронени, са струпани в двора на помпена станция Червенаково, която захранва с вода Нова Загора и околните села. В района на помпената станция вече се полагат новите тръби, други чакат ред да бъдат монтирани на мястото на старите.

Същият сбор от ръждясали тръби е струпан в покрайнините на Сливен, в близост до пречиствателната станция за питейни води, където се подменя част от довеждащия водопровод от яз. „Асеновец“.

Гледката на старите тръби, по които досега е текла питейната вода, е потресаваща. По всичко личи, че отдавна са плачели за смяна, с годините все отлагана. Сега огромните тръбопроводи за вода се подменят по европейски проект, изпълнението на който създава доста неудобства на гражданите. Те недоволстват в социалните мрежи и извън тях, но наясно ли са какво и защо се заменя? – Да не стане така, че заради бълхата да изгорим юргана…

Да видим, какво се прави в централната помпена станция „Червенаково“? По големия воден проект на „ВиК“ – Сливен, тук подлежат на подмяна помпи и тръби от напорен водопровод. Прави се основен ремонт на централната помпена станция „Червенаково“. Извършват го в пек и студ, в кал и дъжд, работници и специалисти от „МСМ груп“. Предвидения по европейския проект ремонт обхваща и подмяна на помпени агрегати в 13 бункерни станции по Тунджа, които изпращат вода на помпена станция „Червенаково“, откъдето големи помпи тласкат вода към Нова Загора, Корртен и много села. По протежение на този водопровод се работи по основния ремонт на два разпределителни водоема от 5000 и 6000 куб. м, с подмяна на тръбна арматура и кранове. По проекта се подменят три големи помпи и всички помпи по бункерите.

Какво още се извършва по ВиК-системата в района на Нова Загора? Ремонтират се и двете новозагорски помпени станции „Север“ и „Депсизи“, които, заедно с „Червенаково“, снабдяват с вода Нова Загора. Това е причината за спирането напоследък на водата, без което ремонтът е невъзможен. Подмяната на водопроводната мрежа в Нова Загора е извършена на 90 процента. Изграждането на канализацията е почти приключено, с изключение само на един канал с бетонова основа, около който ще се извърши атрактивно озеленяване.

… В покрайнините на Сливен багери и работници вадят стари тръби и прокопават леглото на нови. Според Станчо Симеонов от „ВиК“ – Сливен, който следи и контролира изпълнението на проекта, тук са подменени 700 от общо 800-те метра чугунени тръби Фи 80, по довеждащия водопровод от язовир „Асеновец“ към новия водоем от 10 000 куб. м, който остава да бъде покрит. Той се изгражда до пречиствателната станция за питейни води. От този водоем ще се разпределя водата за градските водоеми на Сливен – „Хамам баир“ и „Батмиш“ – за висока и средна зона. Строителните работи са към своя край, остава да се положат още 100 метра тръби.

От Пречиствателната станция за питейни води също се изгражда довеждащ водопровод до водоемите „Бункера“ на Батмиш и „Хамам баир“ с тръби Фи 700. Единият водопровод е около 900 м, другият е над 2 км. Довеждащият водопровод от яз. „Асеновец“ до Пречиствателната станция за питейни води, който е 8 800 м, ще се подменя на следващ етап от проекта.

И така, за да се подменят старите тръби с нови, трябва време. Гражданите на Сливен и Нова Загора недоволстват, валят упреци, но тръбите не могат да бъдат сменени без спиране на водоснабдяването, извършвано досега по старите тръби. Работи се усилено по обектите от изпълнителите. Още малко търпение се иска от гражданите.

Обобщение на управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев:

„Това не е само за Червенаково и за довеждащия водопровод на Сливен. Навсякъде, където подменяме такива тръби, те са в същото окаяно състояние. Ето само един пример, за да видят всички наши потребители в какво състояние е водопроводната мрежа. Такъв голям и сложен проект за реконструкция изисква търпеливост, дипломатичност и такт. И когато говорим, че трябва да има търпение и толерантност, да се отчита фактът, че проектът е за много години напред, че скоро няма да има такава възможност и че сега имаме изключителния шанс да изхвърлим старите тръби. Ние винаги обявяваме графици за изпълнението на обектите. Когато не можем точно да се придържаме към тях, нека потребителите разберат, че ползите по-нататък ще бъдат много по-големи от изтърпяваните временни неудобства.

Всеки, който види снимките, може да направи разликата между подменяните досегашни и новите чугунени тръби, които се полагат. Те са с изключително високо качество и имат много дълъг живот. Новите тръби отговарят на всички изисквания за тръбопроводи за питейна вода. Монтират ги професионалисти, които много бързо се справят с полагането на тръбите. И когато завърши реконструкцията на ВиК-мрежата по проекта, тогава в язовира и по водопроводната мрежа ще имаме един резерв, който ще стига за две години. В момента, колкото вода може да се събере язовира за една година, толкова употребяваме за питейни цели. Тогава качеството на водата ще бъде много по-добро и прекъсванията поради аварии, поради ниско или високо налягане, ще бъдат ограничени, ще се повиши качеството на услугата.

…Вече почти се приключва с подмяната на 23 километра водопроводна мрежа в Сливен, 17 км в Нова Загора, изградена е 5 000 м канализация. В кв. „Речица“ старата 50-километрова водопроводна мрежа беше направена дори не от метални тръби, а от азбестоциментови, с напукани уплътнения, вече изхвърлени от водата, самите тръби са изгнили, отдавна изживели живота си. Така по-голямата част от водата, която наливаме там, изтича в земята. Смятам, че всички които живеят в „Речица“, трябва да се ангажират и да помагат с разбиране и търпение. Защото това беше голямото усилие на всички консултанти, на всички служители във „ВиК“. Най-общо казано, успяхме да направим една изключително голяма инвестиция, която сериозно ще допринесе за опазване на околната среда, подобряване качеството на водата, на живота, намаляване на водните загуби, икономия на електроенергия и всички обществени ползи, с които кореспондират големите задачи пред ВиК-дружеството.“

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев