ОБЩИНА СЛИВЕН РАЗШИРЯВА ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ В ПЕТ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

...
30.11.2022 / 16:05

Община Сливен разширява гробищните паркове в селата Глушник, Стара река и Младово. И за трите парка има влезли в сила подробни устройствени планове.

 

Разширението в Глушник е със 7,4 дка. Чака се удостоверение от Министъра на земеделието за промяна в предназначението на предвидените земи. В Стара река тече процедура за отчуждаване на терени с обща площ от 4 дка. За Младово предстои да бъде изпратена в земеделското министерство преписката за промяна в предназначението на 12 дка земеделска земя, предвидени за разширението.

 

В начален етап е процедурата за селата Крушаре и Мечкарево. Поръчани са геоложките проучвания.

 

Разширението на гробищните паркове е продължителна процедура, която се извършва при спазването на различни закони и преминава за съгласуване през много администрации и институции. Това отнема минимум една година, често – и повече. Дейностите се планират за онези населени места, където капацитетът на гробищата е пред изчерпване или е запълнен.

 

През последните няколко години Общината завърши разширението на гробищните паркове в Чинтулово, Панаретовци, Селиминово, Глуфишево и Мечкарево.

 

Последното разширение на Новите гробища в Сливен от 55 300 кв.м, с 456 места за семейни гробници и 5 855 единични гробни места, приключи в началото на тази година. Изградените две колумбарийни стени, всяка с по 102 урнови клетки, са запълнени. Нова колумбарийна стена бе изградена на гробищния парк „Ново село“, където е невъзможно да бъде извършено разширение. Стената разполага с 24 двойни и 36 единични ниши за полагане на урни.

 

„Община Сливен и занапред ще полага усилия да бъде създадена необходимата инфраструктура, за да може гражданите да изпратят достойно своите близки в последния им път“, отбеляза кметът Стефан Радев.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев