СТЕФАН РАДЕВ: СОЦИАЛНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В СЛИВЕН ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОДУХОТВОРЕНИ И МЕСТА НА ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО

...
29.11.2022 / 15:18

По повод 30 години от създаването на Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със сензорни и физически увреждания в Сливен, днес там бе иницииран ден на отворените врати. Сред посетителите, дошли да се запознаят отблизо с потребителите на социалната услуга и техните ежедневни занимания, бе кметът Стефан Радев, който честити на всички 30-годишния юбилей, като пожела да се поздравяват с още много годишнини, успехи и нови придобивки. Той използва случая да благодари на директора на Центъра Пепа Димова и целия екип на социалното заведение, за предоставяната подкрепа за индивидуално развитие и социализирането на потребителите, а също и надграждането на техните знания и умения.

 

„Каквато и материална база да изградим, каквито и условия да създадем, ако в тях не бъдат вложени дух, енергия, мисъл, желание и любов към хората, те си остават бездушно пространство. Именно това е големият успех на нашия работещ тук екип. Вие превърнахте тази сграда в едно одухотворено място, на което се усеща любовта между хората и се твори добро. За мен това е най-големият успех!“, заяви още сливенският градоначалник. Той бе придружен от ресорните зам.кметове Пепа Чиликова и инж. Стоян Марков.

 

От своя страна Пепа Димова също благодари на своите колеги от екипа за усърдието и ползотворната работа и подчерта, че в 30-годишната си практика е срещнала много приятели, а екипът и потребителите, с които работят ежедневно, споделят общи интереси и са като голямо семейство.

 

„Нашият център е най-старият в страната и смея да кажа, един от най-модерните и добре работещи. Имахме късмета към нашия екип от специалисти да се включат млади колеги, които със своите ентусиазъм и любов изпълниха центъра с дух. Това е полезно за потребителите, а на нас ни носи удовлетворение от свършената работа“, посочи още Пепа Димова. Тя изказа специални благодарности на Община Сливен, с чиято помощ центърът е изцяло ремонтиран и оборудван.

 

Сред посетителите бяха още Христина Наумова – директор на Регионален център за социални грижи през 1992 г. и председателят на Регионалната организация на Съюза на слепите в България Тодор Радев. Те получиха юбилейни грамоти за принос в развитието на социалната услуга и подобряване качеството на живот на хората в неравностойно положение. Освен това са участвали активно във формирането на социалната услуга още от самото начало през 1992 г.

 

Музикален поздрав към посетителите отправиха група „Мики Маус“ от ДГ „Теменуга“, както и най-малкият потребител в центъра Антон Стоянов.

 

Ремонтът на сградата и доставката на оборудването са осъществени по два проекта, които са одобрени и спечелени от Община Сливен. Сградата е изцяло ремонтирана през 2017 г. по проект „Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика. В началото на 2018 г. Община Сливен кандидатства и подписа договор за съвместна дейност по проект към Фонд „Социална закрила” на социалното министерство за доставка и монтаж на обзавеждане и оборудване. Центърът отговаря на европейските критерии за равнопоставен достъп до качествени социални услуги за широк кръг потребители. Сградата е предоставена на Общината от Областна управа с договор за безвъзмездно управление. След извършения ремонт, тя разполага с кабинет по готварство, кабинет по зрителна рехабилитация, психомоторна зала за деца, зала за двигателна рехабилитация, помещение за масаж, съблекални и многофункционална зала.

 

В Центъра работещият екип се състои от 10 души – 8 квалифицирани специалисти и 2 – помощен персонал. Към момента потребителите, които ползват социалната услуга са 68, от които 6 са деца.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев