ПРИЕТА БЕ ОБЛАСТНАТА АПТЕЧНА КАРТА НА ОБЛАСТ СЛИВЕН

...
25.11.2022 / 15:38

Заседание на Комисията за изготвяне на Областна аптечна карта на област Сливен се състоя днес. То бе ръководено от областния управител Минчо Афузов и в него взеха участие заместник-областният управител Антоний Андонов и експерти от Областна администрация, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николина Иванова, заместник-кметове и експерти от общините Нова Загора, Котел, Твърдица и Сливен, ресорни експерти от РЗИ и РЗОК – Сливен, представители на Регионалната фармацевтична колегия и Българската асоциация за закрила на пациентите.

 

Съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Областната аптечна карта съдържа статистически данни и анализи за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение; броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки; броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеките на територията на областта. Заедно с това в отделен документ към Областната аптечна карта се предлага становище относно необходимия минимален брой аптеки, магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеките съобразно потребностите на населението в съответната област. Целта на тази информация е да се създаде актуална база данни за наличната аптечна мрежа във всеки региона и впоследствие да се предложат мерки за нейното оптимизиране.

 

За област Сливен фактическата ситуация е следната: според получените данни, изчислени по специална методика, за Сливенска област аптеките трябва да са с 28 повече, в сравнение с разкритите към момента. Броят на магистър-фармацевтите трябва да е със 133 повече, а на помощник-фармацевтите - с 45. Предвид наличните географските особености, броя на реално пребиваващите лица и наличието на лекарска практика, е установена необходимост от разкриването на аптеки с ръководител магистър-фармацевти в селата Градец и Ябланово. Тревога буди и фактът, че на територията на областта липсват аптеки в малките населени места, както и денонощни аптеки. Идентифицирана е потребност от разкриване на поне по една денонощна аптека в общинските центрове - Котел, Нова Загора и Сливен, като според методиката (изработена на база брой население) такива е наложително да съществуват поне в градовете Нова Загора и Сливен.

 

В хода на заседанието като съществуващи проблеми бяха очертани дефицитът на кадри – магистър фармацевти и помощник-фармацевти, в област Сливен, липсата на механизъм за задържане на аптечни специалисти в малките общини и населени места, както и несъвършенствата в нормативната база, които възпрепятстват разширяването на аптечната мрежа към най-уязвимите населени места и групи. Участниците бяха единодушни за необходимостта от намеса на държавата при разрешаването на тези проблеми.

 

„Ситуацията е доста тревожна. Очакваме вашите конкретни предложения за нормативни и законодателни промени, с цел нейното подобряване. Считам, че приетата Областната аптечна карта е една добра база за очертаване както на дефицитите, така и за предприемане на местни и законодателни инициативи, които във времето да доведат до положителни промени“, каза в края на заседанието заместник-областният управител Антоний Андонов и декларира готовността на Областна администрация да съдейства при намирането на конкретни решения.

 

Областна администрация Сливен

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев