УЧЕНИЦИ СЕ ЗАПОЗНАХА С ДЕЙНОСТТА И ФУНКЦИИТЕ НА ПРОКУРОРА ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩА В ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН

...
18.11.2022 / 14:26

УЧЕНИЦИ ОТ ДВЕ СЛИВЕНСКИ ГИМНАЗИИ СЕ ЗАПОЗНАХА С ДЕЙНОСТТА И ФУНКЦИИТЕ НА ПРОКУРОРА ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩА С ДЪРЖАВНИ ОБВИНИТЕЛИ ОТ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН

Ученици от 9-ти и 11-ти клас в ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ – Сливен и ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен гостуваха на държавното обвинение в града. Целта на беседите, проведени по инициатива на Окръжна прокуратура – Сливен, бе информираност на обществото и подрастващите за дейността на органите на съдебната власт и по-конкретно на прокуратурата, техните функции и правомощия.

 

На проведените срещи административният ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Сливен – Веселин Гангалов и прокурорите Ваня Белева и Виолета Калайджиева запознаха учениците с правомощията на прокурора и им разясниха въпросите, свързани с наказателната отговорност на лица, извършили престъпления от общ характер. Обсъдени бяха конкретни видове престъпления, с висока степен на обществена опасност, свързани с държането, производството и разпространението на високорискови наркотични вещества, трафика на хора и престъпления против транспорта.

 

Откроена бе значимостта на проблема, свързан с войната по пътищата и необходимостта от стриктно спазване на предвидените в Закона за движението по пътищата правила. На учениците беше разяснено предвидената в Наказателния кодекс отговорност за управление на моторно превозна средство след употреба на алкохол и наркотични вещества.

 

По време на срещите учениците бяха запознати с правилата, при които се провеждат разследването по наказателни дела и съдебното производство, като беше изтъкната ролята на прокурора, както и на другите участници в съдебния процес и приключване на делото с постановяване на съответния съдебен акт.

 

В резултат на проведените дискусии между магистратите от Окръжна прокуратура – Сливен и учениците от ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ – Сливен и ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен бе повишена информираността и прозрачността по отношение на работата на прокуратурата. Надградена бе правната грамотност на подрастващите. Те придобиха практически знания за своите права, които да отстояват и задължения, които да спазват.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев