ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН: НЯМА ДА ОСТАВИМ НИТО ЕДНО ДОМАКИНСТВО БЕЗ ДЪРВА

...
16.11.2022 / 10:00

Брифинг, предизвикан от големия обществен интерес и някои спекулации, свързани с темата за осигуряването на дърва за отопление за населението, се състоя днес в Пресклуба на БТА в сградата на Областна администрация Сливен.

 

В него взеха участие областният управител Минчо Афузов, неговият заместник Антоний Андонов, заместник-директорът на Югоизточно държавно предприятие Станимир Сотиров и директорите на седемте държавни горски стопанства в област Сливен.

 

„Организираме тази среща поради големия интерес към темата и за да кажем на обществеността какво се случва с доставките на дърва за местното население. В последните десетина дни имаше доста спекулации от страна на медии и общински кметове, затова решихме да информираме гражданите за реалната ситуация в област Сливен“, каза в началото на брифинга областният управител.

 

Той припомни, че Областна администрация, заедно със служителите в горските предприятия от региона, работи усилено по проблемите с осигуряването на дърва за местното население от месец август насам. „Още след като бяхме назначени с г-н Андонов, бяхме запознати с действително много сериозната ситуация с доставките на дърва. И първата голяма среща, която направихме на 26 август, беше с всички горски стопанства и ръководствата на Югоизточното държавно предприятие и Регионалната служба по горите, с цел да се запознаем с фактическата обстановка. Още тогава ЮИДП пое доста сериозни ангажименти, за да се навакса голямото неизпълнение на плановете за доставки във всички общини на областта. Директорите на държавни горски стопанства също направиха предложения как може да бъде наваксано изоставането във времето. Още тогава беше ясно, че ситуацията в района на Държавно горско стопанство – Тича е най-сериозна, там изпълненията бяха най-забавени. Доста разминавания в информацията имаше и от ДГС – Котел между това, което се очаква да се направи, и това, което е направено. В крайна сметка, към момента нещата далеч не изглеждат толкова зле“, подчерта Минчо Афузов. Той посочи още, че кметовете и техните администрации също имат конкретни отговорности по отношение обезпечаването на дърва за населените места и общините. „Длъжен съм да кажа, че след като общинските администрации са онези, които са най-отговорни за снабдяването на местното население, не е съвсем редно да говорим за обявяване на бедствено положение, след като сами не сме си свършили работата“, коментира той. Областният управител отбелязва още, че в национален план се очаква до края на годината да бъдат доставени над 140 % повече дърва за местното население в сравнение с 2021 година, според изявление на министъра на земеделието и храните Явор Гечев от днес. За това има обективни фактори - енергийната криза, поскъпването на енергоизточниците и преориентирането на хората към твърдо гориво. „Преди 3 месеца доставките на дърва за хората бяха между 30-35% от различните предприятия. Сега отиваме към 90%. Наваксали сме пропуснатото през летния сезон, когато имаше насочване към предприятията, за сметка на доставките за населението”, категоричен бе земеделският министър. Той увери, че ще има дърва за отопление за зимата и хората трябва да бъдат спокойни.

 

На днешния брифинг в Сливен областният управител Минчо Афузов формулира четири основни проблема при снабдяването на населението с дърва: „Първо, има доста добити дърва в гората, които не могат да стигнат до местното население поради недостига на транспортни средства, които да извозват. Второ, много по-големите от миналогодишните и в голяма степен непредвидени заявки и количества. Третият голям проблем е презапасяването. Четвъртият сериозен проблем, който сме поставили на обсъждане още в началото на тази криза е, че част от администрациите и кметовете злоупотребяват със заявките за дърва на местното население. По този въпрос сме сезирали прокуратурата, полицията и други отговорни органи, които би трябвало да проверят списъците, предоставени на горските стопанства - за това дали заявените кубици отиват при нуждаещите се хора, или в спекулативния сектор“, изтъкна още областният управител.

 

Заместник-директорът на Югоизточното държавно предприятие Станимир Сотиров представи съпоставка между доставените количества дърва за местното население през миналата и тази година и подчерта, че те са се увеличили с около 40%. „На територията на ЮИДП има седем териториални поделения – това са държавните горски стопанства в Нова Загора, Сливен, Стара река, Кипилово, Твърдица, Тича, Котел. До началото на 2022 г. ЮИДП, чрез своите териториални поделения, е поело ангажимент да достави 54 000 куб. м пространствени дърва за огрев на местното население. Най-големите количества са били заявени от общините Котел и Сливен. Към момента изпълнението надвишава тези ангажименти, като са изпълнени 56 500 куб. м. Снабдяването с дърва продължава, тъй като търсенето е много по-голямо от миналогодишното. За сравнение: през миналата година сме продали 47 000 куб. м дърва за цялата година и населението е било изцяло задоволено. Към днешна дата сме изпълнили с 10 000 куб. м повече, а до края на годината очакваме да предоставим още 10-15 000 куб. м дърва за населението. Прогнозата е да достигнем общо 70 000 куб. м дърва за отопление до края на 2022 година“, информира инж. Сотиров. Той коментира, че почти всички териториално поделения на ЮИДП са изпълнили ангажиментите си по добива и доставката на дърва. Няма напрежение, няма претенции от местните администрации, с изключение на Община Котел.

 

„В Държавно горско стопанство – Котел има още 1000 куб. м дърва за доставяне като поет ангажимент, в Държавно горско стопанство – Тича още 1000 куб. м. От тази седмица сме направили организация да подпомогнем доставката на дърва за ДГС – Тича с дървесина от съседни горски стопанства, за да засилим снабдяването“, каза заместник-директорът на ЮИДП. „Проблемът е в информацията, която ни е подадена в началото на годината от кметовете за необходимите количества дърва“, поясни той

 

Заместник-областният управител Антоний Андонов припомни в резюме проведената в края на миналата седмица среща по проблемите с дървата за в село Ябланово. „От уважение към хората, които бяха заявили необходимост от присъствие на представител на Областна администрация, проведох среща в читалището на село Ябланово, заедно с г-н Николов, директор на ДГС – Тича, и кмета на село Ябланово г-н Идриз. Все още не е решен проблемът с доставката на дърва от Държавно горско стопанство – Тича. Причината е, че хората са се преориентирали и търсят дърва от горските стопанства, тъй като тяхната цена е много по-ниска от тази на частните фирми. За нас най-важно е хората да бъдат снабдени с дърва за огрев и да посрещнат на топло студените дни, които предстоят“, подчерта Антоний Андонов. По време на срещата с жителите на село Ябланово той е направил предложение кметът на селото да раздаде заявленията за дърва още в началото на следващата година, след което те да бъдат събрани, входирани в ДГС – Тича и върнати на домакинствата, за да няма съмнения за спекулации. Освен това тази практика ще даде възможност на горското стопанство своевременно да планира дейностите си по добив и доставка на дърва. „Това би могло да се приложи и в други населени места. Така на държавните горски стопанства ще се спести подвеждаща информация, както се е получило в село Ябланово. Първоначално са били заявени 2500 куб. метра, след това – 7 000, а сега се оказва, че са заявени около 15 000 куб. м дърва. Но ако се включи обещаната транспортна техника и се запазят темповете на доставки, ако се запази създадената организация, много по-бързо и експедитивно ще бъдат задоволени нуждите на населението там“, категоричен бе заместник-областният управител.

 

От справките, представени от държавните горски стопанства в област Сливен, стана ясно, че с изключение на община Котел, няма съществено неизпълнение в доставките на дърва за отопление за местните жители. Напротив – на населението са предоставени по-големи количества дърва от предварително заявените, които от своя страна са били значително по-големи от тези през 2021 година. В отговор на журналистически въпрос стана ясно, че Община Котел разполага с 300 хектара собствен горски фонд само на територията на ДГС – Котел. По информация от Областна администрация, Община Котел е собственик на над 1500 хектара горски фонд, който също би могъл да се използва за задоволяване нуждите на населението.

 

„Някой се опитва да проектира политически теми и интереси там, където те отсъстват от реалния живот“, коментира в хода на срещата областният управител Минчо Афузов. От своя страна заместник-директорът на ЮИДП инж. Станимир Сотиров заяви, че ако има уязвими домакинства, без никакви дърва за отопление, и служителите на териториалните поделения бъдат сезирани за това, те са инструктирани да реагират с малки доставки, от по 2-3 кубика, за да няма студуващи и бедстващи хора.

 

Областна администрация Сливен

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев