СТРОИТЕЛИ ПОСТАВЯТ ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ

...
08.11.2022 / 15:11

Паметна плоча на родения в Сливен Иван Иванов - строителен инженер, новатор, учен и прочут кмет на София, ще бъде поставена днес от Камарата на строителите в България и Националния клуб на строителите – ветерани, в непосредствена близост до водопровода "Рила - София“ в община Самоков. По този повод кметът на Община Сливен Стефан Радев изпрати поздравителен адрес до двете организации за родолюбивата им инициатива. „Личността на инж. Иванов е заела достойното си място сред знаковите имена, с които Сливен се гордее! Млад ентусиаст, патриот, изпълнен с воля и устрем, той бързо успява да направи впечатление и да въведе в градоустройството модерните европейски тенденции“, заявява Радев. „И днес той е считан за най-успешния софийски градоначалник. Паметта за големи личности като него трябва да бъде съхранена и предадена на поколенията, за да служи като образец за новаторско мислене“, казва още сливенският кмет.

 

Инж. Иван Иванов /2 юли 1891 г. – 1965 г./ е завършил Техническия университет в Мюнхен. Управлението му като кмет на столицата ни /1934 – 1944 г./ е известно като „Златното десетилетие на София“. За него и до днес напомнят емблематични сгради като тези на Съдебната палата, Народната библиотека, БНБ, МВР, зала „България“ и др. За изработването на градоустройствен план на столицата обявява конкурс с участието на урбанисти от Европа. Започва да строи т.нар. работнически жилища, след като изучава опита на Виена и Прага. Големите му постижения и драматичните обрати в житейския му път са описани в документалния роман на журналиста Станислав Колев „Кметът на София“, който бе представен през пролетта в Сливен.

 

Рилският водопровод, където ще е паметната плоча, е първото съоръжение от подобен мащаб за снабдяване на столицата с чиста питейна вода.

 

Снимките са от "Уикипедия".

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев