ОДМВР-СЛИВЕН: СТАРТИРА ТРАДИЦИОННАТА АКЦИЯ „ЗИМА”

...
04.11.2022 / 13:22

От 1 до 30 ноември на територията на цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”. Организацията и дейностите по нея се провеждат от отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” в партньорство със Съюза на българските автомобилисти, Българския червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура”, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Днес, на едно от най-натоварените кръстовища в град Сливен, се проведе операция широкообхватен контрол, която е в рамките на стартиралата на 1 ноември акция „Зима”. По време на операцията началникът на сектор „Пътна полиция” в Сливен главен инспектор Илиян Николов даде брифинг във връзка с целите на акцията и предвидените в нея кампании. Той акцентира върху основните направления на акцията- подготовката на автомобилите за зимния сезон и безопасността на пешеходците. Акцията ще се премина в три кампании като първата е „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Тя ще се проведе от 1 до 10 ноември. Ще се следи за регистрацията на превозните средства, използване на светлоортазителни жилетки, знаци, и други елементи, които способстват този вид пътни превозни средства да бъдат лесно забележими в тъмната част на денонощието. Ще се осъществява контрол по спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства. ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа.

Втората кампания е „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя”. Тя е предвидена за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходци. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат на неопределените за това места.

Третата кампания е „Безопасно шофиране при зимни условия”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия- проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма, осветителните системи, системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител.

По времена кампаниите ще се следи и за нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, наркотици, неправоспособност и превишаване на скоростта.

От началото на акция „Зима” са проведени операции по метода широкообхватен контрол в Котел, Нова Загора и Твърдица като са констатирани 54 нарушения. При днешната операция в град Сливен са установени МПС с техническа неизправност, един водач е показал положителна проба за употреба на алкохол над допустимото, установени са случаи на неизползване на обезопасителните системи за деца, връчени са над 25 наказателни постановления и фишове.

До 15 ноември водачите ще бъдат предупреждавани да подменят гумите с такива за движение при зимни условия, като санкции ще се налагат след този период.

При предходната акция „Зима” /1.11-30.11. 2021г./ на територията на ОДМВР-Сливен са санкционирани 2731 водачи, нарушили ЗДвП, като са съставени 469 акта и 2262 фиша. От тях 19 за техническа неизправност, 3 за изменение на конструкцията, 4 за неотдаване на предимство на пешеходци, 7 на водачи на превозни средства с животинска тяга. Установени са 188 пешеходци, които са пресичали неправилно с опасност от възникване на пътно произшествие.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев