ОБЩИНА СЛИВЕН РАЗКРИВА МОБИЛЕН ПУНКТ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА борба С ИНСУЛТ

...
28.10.2022 / 11:35

Община Сливен ще бъде част от Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“. Тя е по повод Световния ден за борба с инсулта, който се отбелязва на 29 октомври и ще премине под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). Във фокуса на общественото внимание, Община Сливен и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията поставят симптомите на инсулта. В тази връзка на 29 октомври, събота, от 11 до 13 ч., Община Сливен ще разкрие мобилен пункт на Главната улица, до Стария бряст. Той ще разполага с листовки, плакати и транспаранти с информация за симптомите на инсулта, превенция и лечение. Освен това на него всеки желаещ ще има възможност да измери кръвното си налягане с помощта на представители и студенти от Филиал Сливен към МУ – Варна.

 

Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес. На територията на община Сливен тя преминава под патронажа на кмета Стефан Радев.

 

„Тези инициативи са общополезни и значими за всички. Вярвам, че добрата информираност, превенцията и навременната реакция при дадено заболяване, показва не само социалната ангажираност на обществото. Тези фактори са важни за здравето, могат да ни помогнат да избегнем необратимите последици, дори да спасят човешки живот“, коментира кметът Радев.

 

Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 г. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.

 

Световният ден за борба с инсулта се чества от 2006 г. по идея на Световната организация по инсулт. Целта е да се повиши обществената информираност относно мозъчно-съдовите заболявания и значението на първичната и вторична профилактика за намаляване на неблагоприятните последици за здравето, до които те водят. Всяка година на тази дата инициативата обединява света в подкрепа на хората, засегнати от такива болести, и на усилията на медицинските специалисти, които се грижат за тези пациенти.

 

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7 000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчния инсулт, с различна степен на инвалидност годишно, са повече от 28 000. При 10 % от оцелелите, инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г., са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца

 

Прогноза за България за периода 2015-2035 г.: брой инсулти: +14% ; брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%; брой смъртни случаи: +25%.

 

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите за да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US

 

https://apps.apple.com/lb/app/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев