В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕЖДА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ

...
21.10.2022 / 12:21

Национална научна конференция на тема "Будителският XIX век на българите", посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, се провежда днес и утре в Сливен. Организатори на събитието са Община Сливен и Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", със съдействието на Министерството на културата. Научен ръководител е чл.-кор. проф. дин Иван Русев, който е от Сливен. При откриването той заяви, че конференцията с основание може да бъде определена като национален форум, в който ще бъдат представени 27 доклада на изследователи от 17 културни института в страната.

 

„Формулирахме темата по-широко, така както не е редно да разглеждаме и оценяваме творчеството на Добри Чинтулов само едностранчиво. Може би именно този по-широк подход в оценката за 19-то българско столетие не само като време на революция, а и като промени и възход в сферата на културата, просветата, стопанския живот, позволи и по-широкото тематично разнообразие на докладите, включени в конференцията“, каза професор Русев.

 

Кметът Стефан Радев поздрави организаторите и участниците в научния форум.

 

„Радостен съм ,че с такава конференция можем да отбележим 200 години от рождението на Добри Чинтулов, който е важна част от историята на Сливен, от историята на България, на Възраждането и на българската литература. Надявам се с докладите да се разкрият и нови, непознати аспекти от живота и делото на Даскал Добри. Радвам се ,че има такова авторитетно представителство днес в нашия град. Със сигурност паметта на Добри Чинтулов го заслужава““, каза кметът.

 

„200 години от рождението на видния сливенец Добри Чинтулов е изключително важна годишнина. На конференцията ще дискутираме за неговия живот и дела, които са направили много за нашето Възраждане“, каза директорът на Регионалния музей в Сливен доц.д-р Николай Сираков.

 

Със свои доклади в двата дни ще участват представители на Института по литература към Българска академия на науките, на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Икономически университет – Варна, музеите на Сливен, Перник, Исперих, Котел, и др. Ще бъдат представени теми за личността, педагогическата дейност и поезията на Добри Чинтулов, както и приносът му за развитието на читалищното дело – тема на Народно читалище „Зора 1860“ в Сливен. Просветното дело в Сливен и неговите будители през 19 век и демографският и стопански облик на града за този период са сред докладите на конференцията. В рамките на форума ще бъде открита документална изложба „Пантеон на Българското възраждане“.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев