ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ ВКЛЮЧИ В ЧЕСТВАНЕТО, ОРГАНИЗИРАНО ОТ ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ПО ПОВОД 200 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НЕЙНИЯ ПАТРОН

...
21.10.2022 / 10:48

С внушително факелно шествие и ритуал-поклонение пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на площад „Хаджи Димитър“, Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ в Сливен чества 200 години от рождението на своя патрон. Факелните лъчове на учениците от ППМГ тръгнаха от символични за живота на Добри Чинтулов места: къщата-музей на даскал Добри, площад „17 януари“, където той произнася знаменитата си реч при посрещането на руските освободителни войски, гимназията, носещо неговото име, паметника на Чинтулов в градинката пред църквата „Свети Димитър“ и барелефа, вграден в паметника на сливенските възрожденци и Хаджи Димитър на едноименния сливенски площад. Гости на събитието бяха кметът и заместник-кметовете на община Сливен, представители на образователни, културни и държавни институции, общественици, много граждани, дошли да споделят празника на Чинтуловата гимназия.

 

Гост на тържествената и запомняща се церемония бе и областният управител Минчо Афузов. В своето приветствие към възпитаниците на ППМГ „Добри Чинтулов“ той изтъкна, че техният патрон е един от най-големите възрожденци на България, баща на сливенското образование и сливенската култура. „Всички ние имаме щастието да сме наследници на неговия плам, на неговата сила, на неговата мъдрост. Искам да ви пожелая, когато се запитате: „Къде си, вярна ти любов народна“, да се заслушате къде ечи вятърът и къде стене Балканът. Там ще намерите България, там ще намерите Сливен и пламенния Чинтулов дух. Бъдете горди с вашия патрон!“, каза в обръщението си към младите хора областният управител Минчо Афузов.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев