СЛИВЕН ЧЕСТВА УЧИТЕЛЯ ЧИНТУЛОВ С ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ

...
21.10.2022 / 08:59

Както преди 100 години: Сливен чества учителя Чинтулов с факелно шествие.

С факелно шествие и церемония на централния площад в Сливен бе отбелязана 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов. Събитието на 20 октомври вечерта се състоя с участието на ученици и преподаватели от Профилираната природо-математическа гимназия в града, която носи името на един от най-ерудираните и популярни педагози от Възраждането.

 

„Годишнината ни дава повод да обърнем поглед към великите личности на нашия град и техните дела, към истинските му лидери. Казвам „лидери“ не случайно. Добри Чинтулов на пръв поглед не се вмества в тази представа – нито има исполински ръст, нито има юнашка кръв. Напротив, получавал е упреци, че не се е включвал в революционния комитет. Но със своето дело, със своите песни той е свършил огромна работа за Освобождението на България. Дарил е вяра и надежда на младите хора. Тогава, когато не е имало радио, телевизия неговите песни са се преписвали от ръка на ръка и са се пеели от младежите. Карали са ги да се чувстват горди, че са българи, и да искат да се пожертват за свободата на България“, заяви кметът Стефан Радев в обръщение към присъстващите. Той изрази специална благодарност към учениците от гимназията за ентусиазма, с който са се включили във факелното шествие. „То възпроизвежда факелното шествие от 1922 година, когато са чествали 100 години от рождението на поета. Неговите песни ехтят и днес. И днес ни показват пътя и ни задават критерии кое е добро и кое – зло и се превръщат в пример и еталон за любов към България“, подчерта още Радев.

 

Церемонията събра, освен ученици и преподаватели, представители на институциите, на различни организации, граждани. Лъчовете на факелното шествие пристигнаха на площада от знакови места – родната къща на Чинтулов; площад „17-ти септември“, където през 1878 година той е участвал в посрещането на руските войски и е произнесъл слово; сградата на училището, което носи неговото име. В програмата се включиха хорът на гимназията с диригент Мария Бонева и ученици от 12-д клас с ръководител Веселина Тонева, които изнесоха рецитал „Даскал Добри“. Гимназистите поднесоха цветя пред паметника на Чинтулов и пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Поздравление за годишнината бе отправено и от областния управител Минчо Афузов.

 

Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Сливенската митрополия. Честването бе организирано със съдействието на Общината и бе част от програмата за Димитровден, празника на Сливен.

 

Добри Чинтулов преподава 25 години в Сливен и Ямбол по различни предмети. Използва различни учебници, някои от които съставя сам, без да са публикувани. Ръкописните учебници са богат извор за осветляване на характера и спецификата на училищното дело през Възраждането. Те са били разпространявани в преписи на ръка или литографически в Сливен, Ямбол, Разградско, Габровско. Малко преди да се оттегли от преподаването, на годишния акт на сливенските училища, Петровден, 29 юни 1873 г., той произнася бляскаво слово, в което завещава на учениците и съгражданите си своята вяра: „… Всичко, щото человечеството е извършило за своето благоденствие, си има основанието в любовта и съгласието“.

 

ППМГ „Добри Чинтулов“ има 144-годишна история и е едно от най-старите училища в България. Носи името на Учителя от учебната 1985 – 86 година, когато Политехническата и Математическата гимназия се обединяват и стават Природо – математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев