КОНЦЕРТИ, СПОРТНИ ТУРНИРИ И РАЗЛИЧНИ ИЗЛОЖБИ В ПРОГРАМАТА ЗА ДИМИТРОВДЕН – ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН

...
12.10.2022 / 14:56

Наситена и разнообразна програма, посветена на Димитровден – празника Сливен, е подготвила Общината за жителите и гости на града. Началото ще бъде дадено тази събота, 15 октомври, с ХVIII Международен турнир по борба за кадети „Стоте войводи“. Спортната надпревара ще се проведе в зала „Васил Левски“ от 9 ч. Същия ден, от 11 ч. в зала „Сливен“, ще се проведе церемония по връчване на дипломите на завършилите студенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ на Филиал Сливен към Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна.

 

Откриването на художествено-документалната изложба, посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, е предвидено за 18 октомври от 17 ч. в РБ „Сава Доброплодни“. Събитията продължават с конкурса Мис „Сливен“. Той ще проведе на 19 октомври в зала „Сливен“. Началото е от 19.30 ч.

 

Лъчове от различни части на града и пл. „Хаджи Димитър“, факелното шествие и церемония за отбелязване на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, са организирани на 20 октомври от 18 ч. По повод бележитата годишнина, след това, от 19 ч. в зала „Зора“, ще се проведе концерт на смесен хор „Добри Чинтулов“ и ОШИ „Мишо Тодоров“ при НЧ „Зора – 1860“. В контекста на честване на годишнината, на 21 октомври, от 10 ч. в зала „Май“, ще бъде открита научна конференция на тема: „Будителският XIX век на българите“.

 

Ученическият турнир по баскетбол, волейбол и футбол за „Купата на кмета“ ще се проведе на 21 октомври от 9 ч. Участниците в различните видове спорт от турнира ще играят в зала „Васил Левски“, ОУ „Елисавета Багряна“ и стадиона на комплекс „Ника“. Проявите за деня продължават с награждаване на участниците в традиционния ученически конкурс за рисунка „Аз и моят град“. То ще се състои в къща „Миркович“ от 11 ч. Празничният концерт, посветен на 125 години от създаването на НЧ „Христо Ботев – 1897“, ще започне в 18 ч. в зала „Зора“. Концерт-спектакълът на Ансамбъл „ПИРИН“, озаглавен „Между девет планини“ ще се проведе в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“ от 19 ч.

 

Международният планински маратон „Хайдушки пътеки“ събира любителите на спорта на 22 октомври, събота, в Природен парк „Сините камъни“. В същия ден, в зала „Васил левски“, от 10 ч., ще бъде даден стартът на Националната купа по спортни танци „Туида“. На 23 октомври, Градът под сините камъни ще бъде домакин на Държавното лично отборно първенство по спортни танци и „Купа Сливен“. Мястото е зала „Васил Левски“.

 

Празничен концерт събира формациите при Военния клуб на 24 октомври. Началният час е 18 ч. в залата на Военния клуб.

 

Градската градина събира малките жители на Сливен на 25 октомври. Поводът е „Куклен град – градът на детските мечти“. Началото е от 10.30 ч. Инициативата се реализира с подкрепата на Общински фонд „Култура“. Кукленото шествие „Цветето“, с участието на артисти от театър „Файъртър“, ще започне от 17.30 ч. и ще премине по бул. „Цар Освободител“. Събитията за деня продължават с церемония по връчване на наградите на Община Сливен за 2021 г. и 2022 г. и тържествен концерт, посветен на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов. Те ще се състоят в зала „Сливен“ от 18 ч. Вечерта ще завърши с концерт с участието на групите „Хоризонт“ и „Мери Бойс Бенд“. На откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър“ те ще представят едни от най-хитовите си песни. Началото е от 19.30 ч.

 

По традиция, празничният Димитровден, 26 октомври, ще започне с тържествена Света литургия в Катедрален храм „Свети Димитър“ от 8.30 ч. По същото време, в къща-музей „Добри Чинтулов”, ще се състои ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” в паметната лауреатска книга. Тържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод Димитровден ще започне от 9.30 ч. в зала „Сливен“.

 

Тържествената церемония по повод празника на града по традиция ще се състои на пл. „Хаджи Димитър“ от 11 ч.

 

Празничният ден ще продължи с куест игра „Аз избирам Европа“. Тя ще се проведе в Градската градина от 11.30 ч. В 12 ч., откритата сцена на площад „Хаджи Димитър“ ще посрещне детски и младежки фолклорни колективи от Сливен. В зала „Сливен“ от 14 ч. ще бъде представена „Историята на Александър Велики и Дракона“ - спектакъл на Театър на сенките.

 

Откриването на Национална изложба изобразително изкуство – Сливен‘2022 ще се състои в Галерия „Сирак Скитник“ от 18 ч. В рамките на събитиeто ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник“.

 

Били Хлапето и Дийп Зоун Проджект излизат на откритата сцена на централния градски площад в 19 ч. Там, в 20.30 ч., с празнични фойерверки ще завърши и вечерта.

 

Програмата за Димитровден ще завърши с концерт с участието на певицата Глория. Проявата ще се състои в залата на ДТ „Стефан Киров“ от 19 ч.

 

Предвидените за децата атракциони в района на стадион „Хаджи Димитър“ ще бъдат достъпни за посещение до 26 октомври. Изложението на традиционни занаяти „Българско е!“ по бул. „Цар Освободител“, ще бъде открито на 24 октомври и ще продължи до 26 октомври.

 

В прикачения по-долу файл, се съдържа програмата за Димитровден:

 

Прикачени файлове към новината

... [44.5KB]
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев