ПРЕМИЕРА НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ „АЗ КАТО БЪЛГАРИН СИ ИЗПЪЛНИХ НАРОДНАЯ СИ ДЛЪЖНОСТ…“

...
10.10.2022 / 12:55

ПРЕМИЕРА НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ „АЗ КАТО БЪЛГАРИН СИ ИЗПЪЛНИХ НАРОДНАЯ СИ ДЛЪЖНОСТ…“ - ПОСВЕТЕН НА 200г. ОТ РОЖДЕНИЕТО И 155 г. ОТ СМЪРТТА НА Г.С. РАКОВСКИ, ЩЕ СЕ СЪСТОИ В СЛИВЕН НА 11 ОКТОМВРИ 2022г.

 

През 2021г., с редица прояви в България бяха отбелязани 200г. от рождението на Г.С.Раковски - една от една от най-значимите и мащабни фигури на Българското възраждане. Сливен също ознаменува достойно 200г. от рождението на Раковски с редица прояви реализирани от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. На неговия живот и дело бяха посветени проведените през месец април 2021г.: документална изложба „Аз съм бил винаги българин…“ и кръгла маса с международно участие на тема: “Г.С.Раковски - дипломатът на Балканите“. По повод на годишнината РБ “Сава Доброплодни“ издаде и био-библиографския указател „Г.С.Раковски“ - единственото най-пълно библиографско издание, което представя в 2725 публикации на български и чужди езици целия живот и многостранна дейност на изключителния патриот и родолюбец, бележит публицист и общественик, вдъхновен поет и писател, проникновен учен, историк и етнограф, тактичен политик и дипломат, самоотвержен революционер и идеолог на националноосвободителното движение на България, за да бъдат подпомогнати днешните и бъдещите изследователи у нас и в чужбина в оценката им, от дистанцията на времето, на огромното му и забележително дело. Създаден бе и документалният филм „Аз като българин си изпълних народная си длъжност…“ по идея на д-р Р.Петрова-Василева, режисьор Христо Симеонов, продуциран от културната институция.

Официалната премиера на филма бе отложена поради ограниченията породени от противоепидемичните мерки през миналата и началото на тази година и ще се състои на 11 октомври 2022г., само три дни след навършването, на 9 октомври, на 155г. от смъртта на Раковски. Премиерата е с начален час 17:00ч. и ще се състои в Камерната зала на ДТ “Стефан Киров“-Сливен.

Г.С. Раковски се превръща в легенда още приживе. Легенда, сътворена от перо и сабя, от знания и отдаденост на борбата за освобождение, от любов и героизъм. Дързък, пламенен и със забележителна убеденост в правотата си, той остава в народното съзнание като символ на пробудилия се и възраждащ се български дух, а неговите дела са пример за родолюбие и съхранена чест, особено нужни днес. Създателите на филма, „Аз като българин си изпълних народная си длъжност…“, възкресяват спомена за Раковски и за огромното му и забележително дело, представят моменти от биографията му слабо застъпени в българската историография, коригират наложени през годините от различни изследователи неточни данни, правят нов прочит на неговите мисли и идеи, възкресяват неговото верую, на което той остава верен до сетния си дъх и което прави спомена за него дълговечен и жив в паметта на всеки българин.

Във филма са използвани много снимки, писма, автобиографични и други архивни документи, трудове на Раковски и публикации във Възрожденския периодичен печат, материали от изследователи на неговото дело и документални ленти от националната филмотека

На премиерата на филма ще присъстват и режисьорът на филма и част от екипа работил по неговата реализация.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев