СТЕФАН РАДЕВ: С УКРЕПВАНЕТО НА СВЛАЧИЩЕТО В СОТИРЯ СВЪРШИХМЕ НЕЩО ДОБРО ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ НАПРЕД

...
27.09.2022 / 13:27

Кметът Стефан Радев посети днес района на вече укрепеното свлачище в село Сотиря. То се намира над ОУ „Паисий Халендарски“ и създаваше опасност за сградата на училището и застрашаваше сигурността на децата и персонала. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна средства за укрепването в размер на над 1 милион и 300 хиляди лева.

 

„Много сериозно строителство като технологично изпълнение. Обектът е от първа категория строежи. Тук се вижда малка част, върха на обекта. От години свлачището застрашаваше живота и здравето на учениците и всички, които работят тук, в това число и училищното имущество. Затова първоначално предприехме проучвателни дейности, които предхождаха проектирането, геоложките работи по обследване на свлачището и изпълнението на проекта. Изпълнихме го по договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, посочи сливенският градоначалник. Той обърна внимание, че това е второ свлачище, което Община Сливен укрепва, след свлачището в Качулка, въпреки че двете не могат да се сравняват по мащаби, обем и като сложност на изпълнението. По думите му току-що укрепеното в Сотиря, е много по-мащабен проект.

 

„Надяваме се това окончателно да решава въпроса със сигурността на този район и на образователната инфраструктура и сме свършили нещо добро за много години напред“, каза още кметът Радев. Той благодари на всички, които във времето са били ангажирани в укрепителните дейности и не са възпрепятствали обучителния процес.

 

На свой ред зам.-директорът на училището Мария Хаджистойчева заяви, че всички са били непосредствени наблюдатели в процеса по укрепване на опасното явление, което се намира в близост до детската градина и сградата на кметството. Тя изрази увереност, че училището ще остане обезопасено десетки години напред. То е с висок социален приоритет в населеното място и в него се обучават около 400 ученици. Тя благодари на община Сливен в лицето на кмета Радев и всички, участвали в дейностите.

 

Инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“ също изказа благодарност към Стефан Радев, за гласуваното й доверие да работи по сложния проект.

 

Дейностите по стабилизиране на свлачището са извършени на дълбочина близо 17 м и включват изграждане на необходимите съоръжения – пилоти, аркери, система за отводняване на ската, контролно-измервателна система, която в реално време и прецизно ще следи и отчита при движение на земните пластове. Те са извършени в два етапа - в регулация и извън регулация. След отводнителните мероприятия е изградена противосвлачищна конструкция. Изградени са съоръжения за геозащита – отводнителни канали и събирателни шахти за укрепване на свлачище първи и втори етапи. Така изпълнен, строежът може да понесе натоварванията, съгласно действащото законодателство и вече разполага с Акт 16 и технически паспорт.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев