ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

...
22.09.2022 / 08:18

Уважаеми съграждани,

 

Преди 114 години, на този ден, с един дързък акт на еманципиране от Великите сили, младата българска държава обявява своята независимост.

 

Този исторически момент, един от най-забележителните в новата ни историята, е показателен както за всенародното стремление към обединение и отстояване на държавността в следосвобожденска България, така и за далновидността и умелата дипломация на тогавашните български управници.

 

С висша дипломация и премерен риск, възползвайки се от политическата конюнктура на Стария континент и разнопосочните амбиции на Великите сили, българските управници спечелват за България суверенитет, бъдещ просперитет и място на европейската политическа сцена. Този исторически момент е забележителен с единодействието на княз, управляващи, опозиция и народ. „Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят“ се казва в Манифеста, подписан от княз Фердинанд, с който на 22 септември 1908 година се обявява Независимостта на България - „държава достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи“.

 

Нека не забравяме уроците на този знаменателен исторически акт, дал на държавата ни нов хоризонт за развитие и самоутвърждаване. Тези уроци са ни особено нужни днес, когато страната ни се разкъсва от политически междуособици и опасни центробежни сили, а народът ни търпи разочарования и тегоби. Нека не забравяме, че понякога се налага да отстъпваме от личните си амбиции, интереси и политически пристрастия, за да отстояваме своята обща кауза: България!

 

Наследили сме този урок от нашите мъдри и далновидни държавници отпреди 114 години. Днес е денят, в който почитаме делото им!

 

Честит празник!

 

Минчо Афузов,

 

Областен управител на област Сливен

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев