ГРАДСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА “КРИСТО И ЖАН-КЛОД. ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО"

...
14.09.2022 / 15:09

Изложбата се организира с любезното съдействие на Американска фондация за България и СБХ – Представителство Сливен. Тя може да бъде видяна от 16 септември до 18 октомври 2022 г. в зала „Сирак Скитник“. Откриването е на 16 септември от 17:30 часа.

 

Колекцията на Американска фондация за България (АФБ) от творби на Христо Явашев – Кристо и Жан Клод, неговата съпруга, спътница в живота и съавтор в множество общи проекти, представя техния и неговия творчески път в рамките на няколко десетилетия от 1958 до 2003 година. Още когато създадохме фондацията, имахме намерение да представим пред българска публика различни достижения на българи от Америка, а сред тях Христо Явашев е вероятно най-известният българин от ново време, успял и станал популярен в цял свят. Колекцията на АФБ е събирана в продължение на повече от десет години, като оригиналните работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Тя представя разнообразие от проекти на Кристо и Жан Клод с повече от една работа, като едновременно показва такива творби, с които художниците са финансирали своите скъпи проекти. А именно това са оригинални офсетови цветни литографии, които често са публикувани в ограничени тиражи или пък са отпечатвани на специална хартия – копринена или вълнена. В колекцията са събрани тематично и хронологично проектите, като се започне от серията Ранни творби 1958-1969 и се премине през Опакован бряг, Австралия (1969), Завеса на Долината, Колорадо (1970-1972), Опакованият Райхстаг (1971-1995), Опакованият мост Понт Ньоф (1975-1985), Опаковани пътеки, Канзас сити (1977), Мастаба в Абу Даби (1979), Чадърите (1991), проект, осъществен в САЩ – в жълто, и в Япония – в синьо, Над реката, проект за река Арканзас (1993), Опаковани дървета, Швейцария (1997-1998), проекта Стената (1999) и последния в нашата колекция проект Портите на Ню Йорк от 2003 година.

 

 

 

През следващите години, чак до 2021, Кристо, а след смъртта му и неговият племенник и най-близък помощник Владимир Явашев, реализираха още няколко проекта, които засега не са част от нашата колекция. Но така пък ще имаме какво още да търсим и да събираме и занапред.

 

 

 

Днес искаме да покажем на българската публика това, което сме събрали досега. Изложбата с творби от колекцията на Американска фондация за България „Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“ започва да пътува из България през юни 2022 от Добрич, родния град на Дико Михов, съосновател и първи президент на АФБ. През юли и август ще гостува в Русе, през септември в Сливен, а преди да се върне обратно в САЩ, ще бъде показана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ през октомври в София. Намерението ни беше да споделим удоволствието и преживяването да се докосне до тези творби и българска публика, която досега не е имала възможност да се наслади на творчеството на Кристо и Жан Клод.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев