СТЕФАН РАДЕВ ЗА ФОТОВОЛТАИЧНАТА ЦЕНТРАЛА НА ОБЩИНА СЛИВЕН

...
08.09.2022 / 11:50

При изграждане на собствена фотоволтаична централа Община Сливен ще произвежда цялото количество електроенергия, която използва в дейността си, от възобновяеми източници. Това коментира пред журналисти кметът Стефан Радев след като днес Общинският съвет даде съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ел.енергия с „Електроразпределение Юг“. Това е важен етап от реализацията на амбициозната идея за изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди, чрез която Общината да намали разходите си за електроенергия.

 

„Още когато говорихме за възможностите, които има в тази посока, когато стартирахме с процедурата за учредяване право на строеж на общински терен за изграждане на такъв парк от инвеститор, обявихме, че нашето желание е да инвестираме средствата, които ще получим, за изграждане на собствена централа за общината. През зимата на 2022 година започнахме процедура по издаване на становище за нашите терени. Получихме това становище, заедно с проект на предварителния договор. Той предвижда изграждане на две централи за по 3,5 мегавата всяка“, каза Стефан Радев.

 

Тепърва предстои изготвяне на техническия проект. В зависимост от различните решения, които той предложи, ще се остойности целия проект, но по предварителни данни сумата за изграждането ще бъде от порядъка на 10-11 милиона лева. Кметът поясни, че Общината вече разполага с почти половината от тях от разпореждането с правото на строеж на другите терени. За другата част от средствата ще се проведе обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг за изцяло финансиране на проекта.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев