ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПОДКРЕПИ НАЦИОНАЛНИТЕ ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

...
07.09.2022 / 08:49

В Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Четвъртите национално четения, посветени на Захарий Стоянов.

 

За поредна година Областна администрация Сливен бе сред основните съорганизатори на събитието.

 

Във форума взеха участие ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които проф. Пламен Павлов, гл. ас. д-р Николай Хрисимов, писателят Любомир Котев и др. В рамките на тазгодишните четения бяха осветлени малко известни факти за живота, творчеството и приноса на Захарий Стоянов като деец и летописец на национално-освободителните ни борби.

 

„България трябва да помни и почита своите герои, съградили със сабя и перо бъднините й, възродили една нация от пепелта на забвението, положили основите на новата държавност и предали на поколенията завета за мисъл и дълг към Отечеството.

 

Медвенецът Захарий Стоянов е част от нашия национален пантеон. Личността и делото му тепърва ще бъдат оценявани в цялата им разнопосочност и дълбочина. Част от тази преоценка са и настоящите четения, провеждащи се неслучайно в деня на Съединението“, изтъкна в поздравителния си адрес до участниците областният управител Минчо Афузов.

 

В рамките на форума бе представен сборник с есета от националния ученически конкурс, посветен на Захарий Стоянов, който ежегодно съпътства научните четения в Медвен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев