ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО

...
06.09.2022 / 09:06

Уважаеми жители на област Сливен,

 

Днес честваме 137 години от онзи паметен ден, в който шепа родолюбиви и храбри българи вземат историята в свои ръце и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Този исторически акт не идва случайно. Той е подготвян дълго, тайно и упорито от плеяда възрожденски дейци и революционери, останали верни на патриотичната мечта за обединение на българските територии след Освобождението, въпреки волята на Великите сили.

 

Затова Съединението е забележителен пример за съзидателната сила на единния български дух и неопровержимо доказателство за държавническия потенциал и политическата далновидност на своите водачи, окрилени от патриотичния импулс на целокупния български народ.

 

На този ден ние свеждаме глава и отдаваме почит пред делото и подвига на вдъхновителите и героите на Съединението, но и правим равносметка за връхлетялото ни разединение, за изгубения държавнически заряд и разпиления човешки капитал на нацията. Вярвам, че както преди 137 години, така и сега, България ще намери своите лидери-обединители, отстояващи самочувствието и независимостта на държавността ни.

 

Поклон пред паметта и храбростта на дейците на Съединението!

 

Честит празник!

 

06.09.2022 г.

 

Минчо Афузов,

 

Областен управител на област Сливен

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев