ГЕОРГИ ВЕДРОДЕНСКИ – КОНЧИНА

Георги Ведроденски
31.07.2022 / 16:20

На 89-годишна възраст в София почина известният журналист, публицист, поет и карикатурист Георги Ведроденски.

Георги Ведроденски е роден през 1933 г. в с. Кипилово. Гимназия завършва в Сливен. Той е един първите випускници на специалността журналистика в Софийския държавен университет.

Още в студентските си години се изява като хуморист и карикатурист и е един от създателите на литературната мистификация за редкия жанр литературна пародия под името Трендафил Акациев.

Изгражда се като ярко надарена творческа личност.

Работи в различни вестници. Трайно свързва професионалната си кариера с БТА, където работи на различни позиции четири десетилетия до пенсионирането си.

Ведроденски се изявява и като историк на агенцията с книгата си „Бетеански дни и нощи". 100 г. БТА”. Години наред по собствена инициатива подготвяше с много вкус и такт вътрешно агенционния месечен вестник "БТА", смесвайки на страничките му сериозното със забавното, с неподражаемата си дарба да пародира проявите на скучното, баналното и бездарното.

Георги Ведроденски е автор и на книгите „Зелник в понеделник” (1993), „Под път и над път” (1994), „Коронясване” (1996), „Слънчева система”, „Спомен”, „Издълбано в камък”, в 2 кн. (2000-2010 „В крак с времето” (2001), „Решетката” (2005), „Облаче крилато” (2007), „Михалогон” (2009), „Държавна сянка” (2011), „Черешово топче” (2011), „Трицветен пейзаж” (2012).

Отдаден на житейската си и творческа реализация в столицата - като кореспондент в Москва и Будапеща, Георги Ведроденски не прекъсна приятелствата си със сливенци, с родния край. Носеше ги в сърцето си. А срещите с него, гостуванията му, понякога само споменаването на името му, будеше усмивки и весели истории, в които той е главен герой... Тези, които го познаваха, ще го запомнят с неговата добронамереност, неизчерпаема духовитост, остроумния му хумор в слово и карикатури. Със самоиронията му, проявена в избора още от младини на псевдонима Мортус...

 

Бог да го прости! Поклон! Сбогом, Георги!

 

Аве Сливен

31.07.2022 г.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев