ПОЛИЦИЯ И ОБЩИНСКА ОХРАНА ГЛОБЯВАТ ЗА НАРУШЕНИЯ С ВЕЛОСИПЕДИ И ТРОТИНЕТКИ

...
26.07.2022 / 11:35

Установени са 176 нарушения за малко повече от месец.

 

По разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков екипи на РУ-Сливен, Териториална и Пътна полиция извършват проверките за установяване на нарушения при управление на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/ в района на пешеходната зона и на пътни участъци в град Сливен. Контролът е съвместен със служителите на Общинска охрана.

 

Предвид наличните ресурси проверките се извършват всеки ден по график в различен часови диапазон. От средата на месец юни до днес в часовете на проверките са установени 176 нарушения. Съставени са 45 фиша и 10 акта на лица над 16-годишна възраст, които са се движили по пешеходната зона с велосипед или индивидуални електрически превозни средства, както и такива нарушили правилата на различни пътни участъци в града.

 

95 нарушения са извършени от деца под 16-годишна възраст, което затруднява налагането на санкции. В тези случаи се уведомяват родителите.

 

ОДМВР-Сливен апелира за завишен родителски контрол. Напомняме, че децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им.

 

Съгласно чл.80 от ЗДвП водачите на индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да ползват светлоотразители при движение през нощта; да ползват каска, ако са на възраст до 18 години. На водачите е забравено да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“; да превозва други лица; да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци и други, включени в чл.80 на Закона за движение по пътищата.

 

Важно за родителите, които желаят да закупят на детето си такъв вид превозно средство, е да знаят че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е четиринадесет години – за движение само по велосипедни алеи, и шестнадесет години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h;

 

Проверките продължават до края на летния сезон.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев