РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“-СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИГАТА „ЙЕРУСАЛИМСКИ ИМПРЕСИИ“ НА РАЙНА ДОРМИШКОВА

...
08.07.2022 / 18:26

В зала „Май“ бе представена уникалната книга „Йерусалимски импресии” на Райна Дормишкова, посветена на „града на градовете“ – Йерусалим.Водещ на събитието бе актьорът Христо Симеонов.

 

Райна Дормишкова е дипломат и журналист. От 2003 до 2008г. е консул и културно аташе в посолството на България в Тел Авив. Книгата й „Йерусалимски импресии” е импресивно пътешествие в Светите земи. Тя е надникване зад вековните стени на Йерусалим – града, където се е зародила религията на половината свят и съчетава минало и святост по неповторим начин и разказ за историята и събитията свързани с едни от най-важните символи на трите основни монотеистични религии:християнска, еврейска и мюсюлманска.

 

В аурата на този одухотворен град миналото предвещава бъдещето, Европа се преплита с Ориента.. Той е мегаполис, побрал в себе си не само цял Израел, но и целия свят! Невъзможно е да се противостои на магичната сила на града, която завладява мислите и чувствата на всеки, който го е посетил и ги владее дори тогава, когато е на хиляди километри от епицентъра му.

 

Книгата, „Йерусалимски импресии“ отразява отпечатъка, който е оставил Йерусалим върху авторката и е израз на любовта й към този уникален град, към неговата история, символи и духовна сила.

 

В началото на срещата бе представен документалния филм „По светите места –Йерусалим –по пътя на Голгота“ – един .

 

След емоционалното въведение, Райна Дормишкова разказа как се е зародила идеята й за написване на книгата „Йерусалимски импресии“ и представи основните моменти в нея.Тя сподели, чекнигата е не само пътепис за светините на пленителния и мистичен град Йерусалим, но и разказ за атмосферата и хората в него, за пулсиращия му ритъм. Всеки от разказите е посветен на конкретно събитие и място като тя е акцентирала и на християнските празници Цветница, Великден, Рождество Христово и разбира се на чудото – падане на Благодатния огън, които носят най-мощния заряд на духовността.

 

В края на представянето Р.Дормишкова и актьорът Симеон Владов прочетоха най-впечатляващите текстове от книгата посветени на духа, историята и библейските сказания за Йерусалим.

 

Авторката отговори и на въпроси на публиката и раздаде много автографи.

 

В края на емоционалната среща тя благодари за чудесната организация и сподели, че продължава да работи по темата за Йерусалим, защото градът е удивителен калейдоскоп на култури, езици, традиции, религии и десетките им течения, придаващи му неповторим облик, който трябва да бъде познаван.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев