МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР В ЗАЛА „СИРАК СКИТНИК“

...
29.06.2022 / 12:46

На 28 юни в зала "Сирак Скитник", обект на Художествената галерия „Димитър Добрович“ в Сливен се състоя авторска вечер на Валентина Радинска - поет, писател, журналист и преводач. Гостите на събитието имаха възможност да се докоснат до личността и творчеството на сливенската поетеса.

 

Валентина Радинска е родена в Сливен. Завършва гимназия в родния си град през 1969 г. и литературния институт "Максим Горки" в Москва (1976). Автор е на 12 книги със стихове, на документалния роман „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо”, на литературно-критическото изследване „Димчо Дебелянов и Повелителя на вълците”, както и на сценарии за 3 документални и един телевизионен филм. Превеждала е стихове на А.С. Пушкин, Инокентий Аненски, Марина Цветаева, Анна Ахматова, Белла Ахмадулина, Юнна Мориц, и др.

Член е на Сдружението на българските писатели, на българския ПЕН-клуб и на Литературен кръг “Смисъл”. Нейни стихове са превеждани на всички европейски езици, и са включени в пет англоезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.

Валентина Радинска е носител на много награди, сред които Голямата награда за изкуство и литература на Община Сливен – “Добри Чинтулов”.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев