ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ПРОЕКТА „МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА“ ОТКРИВАТ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ В ГЕРМАНИЯ

...
18.06.2022 / 19:21

Талантливите деца от проекта „Музиката вместо улицата“ вчера отпътуваха за побратимения на Сливен германски град Гера, където на 20 юни се открива интересен международен фестивал. Той се провежда ежегодно в деня на лятното слънцестоене – 20 юни, в 100 града по целия свят. Всяка година домакин на фестивала е различна страна. Тази година държавата домакин е Германия, а честта да открие международното културно събитие е поверена на град Гера, с който Сливен поддържа топли културни връзки от няколко десетилетия. Журналисти и културни дейци от побратимения на Сливен немски град бяха сред първите, подкрепили маестро Георги Калайджиев и неговата идея за проекта „Музиката вместо улицата“ в Сливен. И през цялото време подкрепяха всеотдайно алтруистичното начинание, целящо развитие на музикалните заложби на децата от ромски квартал „Надежда“. Поканата към маестро Калайджиев, Мария Хаушилд и проекта „Музиката вместо улицата“ да бъдат емблема на престижното международно културно събитие е многозначен жест. Той говори както за съзидателното културно сътрудничество между двата побратимени града – Сливен и Гера, така и за високата оценка, която в Германия получават постиженията на проекта, създал школа за музикално, духовно и професионално израстване на деца в неравностойно положение от сливенския ромски квартал.

Програмата на младежки камерен оркестър „Музиката вместо улицата“ за встъпителното събитие на фестивала Fête de la Musique е доста сериозна и разнообразна. Тя включва предимно класически творби - като емблематичния концерт за две цигулки от Й. С. Бах, сюитата „Кармен“ от Ж. Бизе, Унгарски танц N 5 от Й. Брамс, „Турски марш“ от В. А. Моцарт, както и по-малко познати на европейската публика творби - прочувствената „Севдана“ от българина Георги Златев-Черкин, концерта за китарно трио с обой от Педро Абрил Тирадо и др.

Солисти на концерта ще бъдат възпитаниците на проекта Цветелина Христова, Вели Дормушев, Динко Марков и Цоньо Чокалов.

Телевизионен екип от град Хайделберг ще заснеме концерта на нашите деца, за да го излъчи по немските и европейските телевизии на 2 август - деня, в който в Хайделберг се прави възпоменание за жертвите на ромския геноцид по време Втората световна война.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев