ДЪРЖАВНИЯТ АРХИВ ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯТА НА ЕДНО УЧИЛИЩЕ, ПОСТРОЕНО С ДАРЕНИЕ

...
09.06.2022 / 05:54

Държавен архив – Сливен ще отбележи Международния ден на архивите – 9 юни с изложба с документи за училище в Сливен, построено изцяло с дарение.

 

Димитър Петров завещава цялото си състояние на Сливенската община, като в завещанието му е записано сумата, която дарява от 1,5 млн. лева, да се използва за построяване на училище, което да носи неговото име. Историята на Основно училище „Димитър Петров“ ще бъде представена на гостите на изложбата, сред които ще са и днешни възпитаници на училището.

 

Ще бъдат връчени и ежегодните грамоти за читател, дарител и приятел на архива за 2021 г.

 

Димитър Петров е роден вероятно през 1854г. в гр. Сливен, кв. ”Клуцохор”. Кръстен е на хаджи Димитър Асенов. Поради преследвания от турските власти на 16 години напуска града и заминава за гр. Плоещ, Румъния. По време на Руско-турската освободителна война се присъединява към руските войски и служи като куриер към Главната квартира. За проявена храброст е награден, а след това му е отпусната поборническа пенсия. След Освобождението е назначен за надзирател в “Черната джамия”, а по-късно и за директор на същия затвор в София. Дълги години след това служи като телеграфо-пощенски чиновник. По време на управлението на Стефан Стамболов е общински съветник в София /1887-1894г./ Женен е за българка, дъщеря на преселници от Търновско в Унгария, донесла му голяма зестра. С поборническата си пенсия и богатото наследство заживява спокоен живот. Не оставя преки наследници поради ранната смърт на жена си.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев