Книга за българската текстилна промишленост беше представена в Сливен

...
31.05.2022 / 15:56

В Регионалния исторически музей в Сливен беше представена книгата „Срещу течението: Българската текстилна промишленост, 1800 – 1912 г.“. Неин автор е Мартин Иванов – историк, специалист по българска стопанска история на 20 век, служебен министър на културата от 6 август до 7 ноември 2014 г. и бивш посланик на България във Финландия. Изданието е подкрепено финансово от пет общини, едната от които е Сливен.

 

„Изключително съм благодарен на кмета Стефан Радев и Община Сливен за това, че застанаха и подкрепиха това мое начинание. Истината е, че ако книгата не беше подкрепена от Сливен и останалите, нямаше да я има. Радвам се, че този дух, който го е имало от няколко столетия в Сливен, все още го съществува“, каза Мартин Иванов.

 

Кметът Стефан Радев от своя страна подчерта, че книга за текстилната индустрия е трябвало да бъде написана от гледна точка на нашия град, защото историята на Сливен и историята на текстилната промишленост са неразривно свързани.

 

„Сливен е имал в развитието си въздигания и спадове с цикъла на развитие на текстилната промишленост. Благодарение на този отрасъл Сливен е бил много богат град и неговите жители сравнително заможни още преди Освобождението. Не можем да не споменем първопроходеца на индустрията в България - Добри Желязков, Фабрикаджията. И в момента Сливен е град с най-развита текстилна промишленост и може би вече и в Европа няма останал единичен производител като сегашното производство на фирма „Миролио“, бившия текстилен комбинат. Благодарен съм на г-н Иванов за епохалния труд, който ще остане като много значимо събитие в културната история на нашия град“, каза кметът.

 

Книгата „Срещу течението: Българската текстилна промишленост, 1800 – 1912 г.“ беше представена от директора на музея Николай Сираков. Тя разглежда българския текстилен бум от 20-те до средата на 70-те години на 19 век, периода от рецесия към растеж в средата на 70-те години на 19 век, фабрики, манифактури и домашна промишленост. Включени са различни приложения и таблици за обема на текстилното производство, текстилната заетост, трудовите конфликти в бранша и др.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев