В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ СЕ ПОДГОТВЯТ ОСЕМ ДЪРЖАВНИ БАЗИ ЗА НАСТАНЯВАНЕ НА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

...
26.05.2022 / 18:01

Министерският съвет прие решение за настаняване в почивни бази за отдих, в бази за профилактика и рехабилитация на лицата, напуснали Украйна в резултат на военни действия, които са влезли и останали на територията на Република България и са получили временна закрила.

В Сливенска област се подготвят осем държавни бази за настаняване на украински бежанци след края на месец май. Базите се намират в комплекси на Сливенски минерални бани, в селата Баня, Ичера, Жеравна, военния клуб и общежитие в Сливен и в местност Карандила. Те разполагат с близо двеста легла. Част от тях не са в добро състояние. Обсъждат се варианти за кетъринг, защото в базите няма готовност за приготвяне на храна.

По данни на службата по миграция, в областта в хотели са настанени 81 украинци, а на частни адреси - 109 души.

В готовност за работа е и Ситуационният център в Сливен, който бе създаден през март и се помещава в спортната зала „Васил Левски“.

Правителственото решение е следващата стъпка за осигуряване на настаняване и интеграция на хората, бягащи от войната в Украйна. Създава се възможност разселените лица да бъдат настанявани приоритетно във ведомствени бази, собственост на държавата и на държавни предприятия, висши училища и търговски дружества, в които едноличен собственик е държавата, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, общежития.

По този начин България продължава да изпълнява задълженията си съгласно Директивата за временна закрила на Европейския съюз относно предоставяне на незабавна закрила и права - право на пребиваване, подслон и прехрана.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев