„ЛИРИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ“ – ПОЕТИЧЕН СПЕКТАКЪЛ НА СЦЕНАТА НА СЛИВЕНСКИЯ ТЕАТЪР

...
09.05.2022 / 17:50

„Лирични отклонения“ се нарича поетичния спектакъл на Сливенския драматичен театър, чиято премиера ще се състои на 10 май, вторник, в Камерната зала „Слави Шкаров“ на театъра. Спектакълът е изграден по стихове на 16 български поети от Възраждането до наши дни.

Режисурата на „Лирични отклонения“ е поверена на Димитър Марков, който, заедно с колегите си Ивайло Гандев, Самуела-Ивана Церовска и Мария Манолова е и актьор в представлението. В него ще бъде актьорският дебют на Мария Манолова, току-що завършила НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков. Спектакълът „Лирически отклонения“ е предизвикателство за театъра, в афиша на който последният поетически спектакъл е „Възхвала на колебанието“ по стихове на Георги Господинов, с режисьор Маргарита Младенова.

При подбора на авторите в представлението не влияят времена и епохи. Единственото, с което Димитър Марков се е съобразявал, е във всяка подбрано стихотворение да има лирически герой, протагонист, човешка съдба, история, която се развива. В композицията на Марков всяка част се зарежда от предходната и така се получава една верига от вътрешни монолози, в които героите общуват, спорят и се допълват. Идеята е от лирическата подборка да се изведат скрити смисли, които правят човека по-чувствителен, по-благороден, по-добър.

В дългия списък на представените поети са Христо Ботев, Христо Смирненски, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Петя Дубарова, Огнян Фунев, Миряна Башева, Маргарита Петкова, Иван Радоев, Христо Фотев, Борис Христов, Атанас Далчев, Любен Гройс, Георги Господинов, Ани Илков и Мария Донева. Между стиховете има романтични, екзестенциални, философски. Има и известни, и не толкова, като например стихотворението „Акробатичен номер“ от единствената стихосбирка на Любен Гройс. Багряна е представена с две от най-известните си стихотворения „Стихии“ и „Кукувица“. Борис Христов – с емблематичното „Жената Мария“, „На седмия ден“ и други любими. Атанас Далчев влиза в композицията с „Любов“-та на влюбения хамалин и „Дъждобран“. Подборът е между стихове, които се вграждат в цялостната партитура на спектакъла.

„Идеята за създаването на поетичния спектакъл дойде от директора на театъра, актрисата Радост Костова и аз я възприех веднага, защото много обичам да работя поезия.“ – казва Димитър Марков, който, с 14-годишен театрален стаж, е мислил представлението като спектакъл, с начало, развитие и край. Четирима са героите в това поетично представление: двама мъже и две жени с различни енергии и различни движещи теми.

Като спектакъл, посветен на словото, на думите и на българската поезия, няма по-подходящо време от най-светлия български празник 24 май за премиерата на „Лирични отклонения. Премиерните дни са 10,17 и 30 май. Адресатът на спектакъла е не само ученическата публика, у която трябва да се възпитава естетически вкус и любов към българското сово, но също и младата, и по-възрастната публика, която обича поезията и театъра. Според режисьора, винаги има смисъл човек да се обръща към поезията, защото това е един съвсем друг поглед върху света. „Имам куража да кажа, - заявява Димитър Марков - че ще предложим един много елегантен, комуникативен и любопитен спектакъл, който ще се гледа с интерес.“

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев