В СЛИВЕН ЗАПОЧНА ШЕСТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА"

...
14.05.2022 / 11:01

Клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страна, си дават среща в VI Средновековен събор „Помни славата“ в Сливен. Тазгодишното издание ще продължи до 15 май на Късноантична и средновековна крепост „Туида“.

 

Началото бе дадено от зам.-кмета по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който от името на кмета Стефан Радев поздрави гостите и участници в проявата.

 

„През последните години Крепост „Туида“ се превърна в разпознаваем обект – не само на туристическата, но и на културно-историческата карта на България. Едно от емблематичните за Сливен места, което буди интерес, както сред туристите от страната и чужбина, така и сред почитателите на археологията и живата история. Крепостта е един от достойните представители на Община Сливен в национални и международни форуми, завоювала не едно и две престижни отличия“, заяви още зам.-кметът инж. Марков.

 

Заради 2-годишно прекъсване, събитието, което традиционно е едно от ежегодните мероприятия на обекта и се провежда през месец октомври, се измества през месец май. 6-ото издание се посвещава на 40-годишнината от началото на археологическите проучвания на крепост „Туида“. То е и част от програмата на Майски дни на културата „Сливенски огньове“ и на Международния ден и нощ на музеите за 2022 г. През фестивалните дни на територията на крепостта ще се представят бит, култура и военно дело от периода на Късната античност, Първо и Второ българско царство. За посетителите ще бъдат представени бойни умения от кон, традиционна стрелба с лък. Програмата включва още – представяне на средновековните лагери на участниците, турнир по средновековна фехтовка, концерт на Група „ Freja “, огнен спектакъл на Група „Палячи“ и др. Входът за посетители е свободен.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев