НИВОТО НА ЯЗОВИР „АСЕНОВЕЦ“, КОЙТО СНАБДЯВА СЛИВЕН С ПИТЕЙНА ВОДА, Е 23 МЛН. КУМ. М

...
13.05.2022 / 10:10

Нивото на язовир „Асеновец“, който е основният източник на питейна вода за Сливен, е 23 млн. куб. м при капацитет 28 млн. куб. м Това каза за БТА инж. Севдалин Рашев, управител на ВиК – Сливен.

 

От водното дружество са предприели мерки за ограничаване на количеството, което се потребява, и вече работят и помпените станции по поречието на река Тунджа. Целта е да може до края на годината да се запази обем, който ще позволи да има количества и резерв поне до средата на следващата година.

 

По думите на инж. Рашев, тази година е средно суха, но не се очаква язовирът да достигне критичен минимум, какъвто имаше в предходните години. През 2020 година нивото на язовир „Асеновец“ бе паднало до 7 млн. куб. м, а от средата на 2019 година заради намалелия обем, от ВиК дружеството въведоха алтернативно водоснабдяване чрез три системи в терасата на река Тунджа.

 

Реконструират се по проект помпените станции, като се очаква това да доведе до по-нисък разход на електроенергия, каза още управителят на ВиК – Сливен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев