НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - ДЕН ВТОРИ

...
12.05.2022 / 09:31

Вторият ден на XXIV Национален фестивал на детската книга, 12 май /четвъртък/, отново е наситен с интересни прояви.

 

Ще се проведат 6 премиери на нови детски книги, приказно шоу ”Пътешествие с приказни герои”, среща на библиотекари от Сливенски регион с екипа на издателство „Хермес”, майсторски клас по илюстрация и комикс с новите технологии, спектакълът „Русалка”, карнавално шествие, тържествен концерт и връчване на Националната награда „Константин Константинов” в различните категории.

 

От 9:00ч., във фоайето на ДТ”Ст.Киров”, ще бъде представена книгата „Сбогом, Страшен чехъл!“ на Слави Стоев. /Издателство „Робертино”/

 

Слави Стоев е роден на 21 декември 1973г. в гр. София. Завършил е Психология в Нов български университет. Работи като организационен психолог и консултант за повишаване ефективността на екипи и личности. От 2010г. е основател и съдружник в консултантската организация InManagement, където работи основно по проекти по организационно развитие.

 

Чрез книгите си работи в областта на ранното развитие на емоционалната интелигентност при деца с помощта на литературата.

 

Автор е на излезлите 5 книги от поредицата „Лиско Лис и приятели" (2019, издателство „Рибка") и на книгите „Продавача на омраза" (2019), „Играчките на Моника" (2020) и „Сбогом, Страшен чехъл" (2021).

 

Книгата му „Продавача на омраза" е включена в престижния каталог White ravens - 2020 на Международната детско-юношеска библиотека в гр. Мюнхен /Германия/.

 

От 10.00ч. в ЦДГ„Мак” и от 11:00ч. в ЦДГ „Божур” ще бъде представена книгата „Как играят буквите” на Христина Петрова. /Издателство „ФЮТ”/.

 

От 10.00ч. отново във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, ще бъде представена книгата „Принцеса Натима” на Асен Сираков. /Издателство „Атеа”/

 

Асен Сираков е роден е на 6 юли 1952г. в гр.София. Завършва Руска и Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

 

Асен Сираков е писател, езиковед, публицист, преводач, драматург и журналист с над 1500 публикации в периодичния печат. Автор и водещ на предаването "12+Пляс!" в БНР /1993-1998/, водещ на "Нощен Хоризонт" и „12+3" в БНР, автор и водещ на "Неделен магазин" и "Горе, Долу", журналист в „Панорама" по БНТ.

 

Автор е на 12 книги за възрастни: стихосбирки, няколко романа и сборници с разкази; както и на музика: авторски песни, естрадни песни, пиеси за пиано, концерт за пиано и оркестър.

 

Автор е и на книгите в рими за деца: „Приказки за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън" (2009), „Приказка за малката слоница" (2016), „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура"(2017) и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица"(2018). През 2021г. излиза поредицата му „Четвъртото неизвестно", която включва книгите , „Хлона”, „Амалия”, „Ип и Мишо” и „Принцеса Натима”.

 

Носител е на наградите: Голямата награда "ПОКИ" за поезия (1992), "Журналист на годината" – Grand Prix ("Репортер 7", 1995), "Premios ondas" – Grand Prix в раздел "Радио" (Барселона, 1995), "Златно перо" - за литература и публицистика (1996), Национална награда „К. Константинов" - за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор" (2018).

 

От 10:00 до 11:30 ч. в Зала „Май” /бул. „Цар Освободител” № 1/ ще се проведе „Часът на ИК „Хермес“ – представяне на книжната продукция на издателството пред библиотекари от Сливенски регион. Посвещава се на 30 години от създаването на ИК ”Хермес”.

 

От 10:30 до 12:30ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведе майсторски клас за студенти от НХА - „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии” - Модератори: П.Станимиров, Б. Стоилов, проф.Виктор Паунов. Със съдействието на фирма ADCOM.

 

Провеждането на демонстрациите и обучението ще стане със съдействието на фирма ADCOM. Фирмата е доставчик на решения за широкоформатен печат, графичен дизайн, предпечат, дигитален печат, управление на цвета, базирани на водещи в света производители на скенери, широкоформатни принтери, режещи плотери, дигитални преси, таблети, калибратори, софтуер и др.

 

От 12:30ч. на Малка сцена до книжарница „Хермес” на бул. „Цар Освободител” №16 ще започне детско шоу „Пътешествие с приказни герои” по книгите на ИК „Хермес” с водещ актьорът Ангел Попов

 

С нетърпение се очаква и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То е с начален час 16:00 ч. и ще премине по ларгото от площада пред НТС до Откритата сцена пред община Сливен. Аниматор и водещ: Ангел Попов. Със специалното участие на „Fireter - Театър на огъня и сенките”.

 

 „Fireter - театър на огъня и сенките“.

 

Началото на театъра е поставено през февруари 2009г., когато група ентусиасти, които се занимават години наред с жонглиране и различни видове акробатика решават да направят нова формация. Ръководител на трупата става Пламен Иванов.

 

Театърът на огъня и сенките е специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. "Fireter" се стреми да промени типичната представа за перформанса, театър, шоу, парти и дори реклама. С представленията си кара зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния.

 

Театърът на огъня и сенките постига това, използвайки различни средства като танц и жонглиране с различни огнени инструменти, шоу с кокили, уникални костюми, маски, марионетки, живи статуи, светлинни ефекти, сенки, паравани и други разнообразни експериментални похвати и пърформанси.

 

Театърът участва в много фестивали в Румъния, Украйна, Гърция, Македония, Русия, Турция, Германия, Белгия и др., а в последните няколко години и на изданията на най-големия фестивал в Европа - „Глостънбъри фест” в Англия.

 

В дефилето участват над 500 ученици от:

 

 НУ „Васил Левски“ - гр.Сливен

 

 II ОУ „Христо Ботев” - гр.Сливен

 

 III ОУ „Д-р Иван Селимински” - гр.Сливен

 

 IV ОУ „Д.Петров” - гр.Сливен

 

 V СУ „П.К.Яворов” - гр.Сливен

 

 VII ОУ”Панайот Хитов”-гр.Сливен

 

 X СУ „Йордан Йовков” - гр.Сливен

 

 XI СУ „К. Константинов” - гр.Сливен

 

 XII ОУ „Елисавета Багряна” - гр.Сливен

 

 Както и деца-гости на фестивала.

 

От 17:30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – Голяма зала ще се проведе Тържествен концерт и официална церемония по връчване на Националната награда «Константин Константинов» за принос в детското книгоиздаване за 2022г. със специалното участие на актьора Даниел Цочев.

 

Специален гост на концерта ще бъде заместник министърът на Министерство на културата Юрий Вълковски, който ще връчи Националната награда „Константин Константинов” за 2022г. в категория „Автор” на писателя Милен Хальов. Наградите в другите категории ще бъдат връчени от: в категория „Издателство” от Стефан Радев – кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала - на издателство „Робертино”; в категория „Илюстратор” от Димитър Митев – председател на ОбС – Сливен и член на Организационния комитет на фестивала - на художничката Невена Ангелова, награда на детското жури от Росица Петрова-Василева – директор на РБ ”Сава Доброплодни” и организатор на фестивала - на писателя Марин Трошанов.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев