МИЛЕН ХАЛЬОВ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА "КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ" В КАТЕГОРИЯТА ЗА АВТОР

...
11.05.2022 / 18:47

Днес, 11.05.2022г., на специална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен, журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2022г. с председател – Луизина Савкова главен експерт – дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, обяви носителите на наградата в различните категории: В категория „За цялостен принос“ – наградата тази година не се присъжда, в категория „автор“ – наградата се присъжда на Милен Хальов, в категория „Илюстратор“ – на художничката Невена Ангелова, в категория „Издателство“ – на издателство „Робертино“.

 

Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр. Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

 

Категория “Автор”

 

МИЛЕН ХАЛЬОВ

 

Милен Хальов е роден в гр.Русе през 1988г. Завършва Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов” - Русе и специалност „Анимационна режисура” в НАТФИЗ. Дипломният му филм „Трафик” е представен на множество фестивали у нас и в чужбина. По-късно завършва и педагогика. Занимава се с реклама.

 

Преподавал е „Анимационно кино” в частен Софийски колеж и „Рисуване” в най-старото столично училище - 127 СУ „Иван Н. Денкоглу”. От 2016г. преподава в частно училище.

 

Вдъхновен от учениците и своето детство, през 2019г. издава дебютния си роман „Кало Змея”. През 2020г. излиза неговото продължение „Кало Змея 2: Чудовища като мен”, а през 2021г. е издадена третата част от поредицата - „Кало Змея 3. Герои от кал”.

 

За романа си „Кало Змея” през 2020г. получава наградата на детското жури за най-добър автор и книга от номинираните за Националната награда „Константин Константинов” в категория „Автор”, връчена в рамките на XXII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020.

 

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2022г., в категория „Автор” му се присъжда за книгата „Кало Змея 3: Герои от кал” издадена през 2021г.

Категория “Илюстратор”

 

НЕВЕНА АНГЕЛОВА

 

Невена Ангелова в родена през 1974 г. в гр. Бургас. През 1999г. завършва специалност „Книга и печатна графика” в Национална художествена академия - София.

 

Илюстратор и графичен дизайнер е на десетки печатни издания за деца и възрастни. Работи и в областта на арт-колажа и живописта. Има няколко самостоятелни изложби в България, Холандия и Швейцария.

 

От 2008г. преподава дисциплината Рисуване в Национална художествена академия - София.

 

Националната награда „Константин Константинов”, в категория „Илюстратор” получава за илюстрациите към издадените през 2021г. книги„Какво е да си майка” /издателство „Жанет 45”/ и ”Кой припка за рибка. Кученцето Чарли” /Издателство „Ина”/.

 

Категория „Издателство“

 

ИЗДАТЕЛСТВО „РОБЕРТИНО”

 

Издателство "Робертино" е създадено през 2019 година. Първата книга на издателството излиза от печат през декември същата година и от тогава са издадени 80 заглавия, 22 от които на български автори. Основната цел на издателството е да предоставя на родителите и техните деца широк спектър от заглавия, които да покриват възрастовите категории от 0 до 16 години. В портфолиото на "Робертино" могат да бъдат намерени както класически книги, така и съвременни произведения, носещи модерни послания. Изданията се радват на много добър прием сред читателите. Налице са и първите награди: книгата "Продавача на омраза" от Слави Стоев, издадена от „Робертино“, е отличена с престижната международна награда "Бял гарван" - 2020 и правата ѝ са закупени в Китай и Южна Корея. Издателството работи с доказани професионалисти в сферата на литературния превод, редакция и илюстрация като се дава възможност за изява и на млади български илюстратори.

 

Националната награда „Константин Константинов” в категория „Издателство” получава за издадените през 2021г. детски книги: „Сбогом, страшен чехъл!” на Слави Стоев, „Когато луната загуби светлината си” на Милица Недева, „Розов изгрев след дъждовна нощ” на Изабел Овчарова, „Дядо, разкажи ми за шевиците” на Живко Желев, „Приключенията на Тобин” на Анелия Тотева, „Малката мечтателка в бонбонения град” на Константина Живкова и „10 идеи как да спасим планетата“.

 

Категория “За цялостен принос” – награда не се присъжда.

 

 

НАГРАДА НА ДЕТСКОТО ЖУРИ

 

За четвърта поредна година се присъжда и награда на детско жури в категория „Автор”. Детското жури определи за носител на наградата писателя Марин Трошанов за книгата му „Еми и Крадецът на сенки” (издадена от ИК „Сиела“, 2021).

 

Марин Трошанов е роден на 24 май 1984г. в гр.Бургас. Завършва магистратура по Международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски” и втора, по Бизнес администрация. в Университета в Шефилд /Англия/. През 2015г. е финалист в конкурса Next Generation Leaders за млади мениджъри и предприемачи в България.

 

В момента работи в голяма IT компания. Като блогър, писател и сценарист на свободна практика работи върху различни фантастични и публицистични произведения. Заедно с художника П. Станимиров създава комикса „Дамга” спечелил наградата за най-добър традиционен комикс на Международен фестивал на комикса в гр.Белград (2012).

 

Издал е трилогията фентъзи романи: „ЛАМЯ ЕООД” (2016), „ЛАМЯ ЕООД 2 - Освобождение” (2017) и „ЛАМЯ ЕООД 3 - Сблъсък” (2019).

 

Автор е и на поредица от детски книжки за Робота Чапек: „Роботът Чапек на планетата с трите слънца” (2019). „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката” (2019) и „Роботът Чапек и лабиринта на сърдитото лигаво чудовище” (2020). Най-новата му книга е „Еми и Крадецът на сенки” (2021).

 

Носител е на Наградата „Перото” в категория „Детска литература” (2019) и на Националната награда „К. Константинов” - за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор” (2020).

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев