СТЕФАН РАДЕВ: КНИГАТА ТРЯБВА ДА Е НЕДЕЛИМ СПЪТНИК В РАЗВИТИЕТО НА ВСЯКО ДЕТЕ И НА ВЪЗРАСТНИТЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ

...
11.05.2022 / 15:02

С концерт днес в Сливен бе открит 24-ият Национален фестивал на детската книга. Той е единственият форум в България, изцяло фокусиран върху детската книга и предизвикателствата, свързани с нейното издаване, разпространение и четене. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев, който даде официалния старт на поредното издание. Той поздрави и благодари на всички, които са се включили в мащабната подготовка и организация на фестивала.

 

„За поредна година Сливен се превръща в столица на детската книга за радост на най-малките читатели. Убеден съм, че книгата трябва да е неделим спътник в развитието на всяко дете, но и на нас през целия ни живот. Те не само ще ви дават знания, но и емоции, ще подхранват вашето въображение, ще събуждат любознателността ви, ще ви карат да мечтаете. Затова всяка книга е богатство, малко съкровище, което ни прави по-щастливи“, заяви кметът Радев в препълненото фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров“. Той използва случая да поздрави и служителите в читалищата с професионалния им празник. Водещ на концерта днес беше актьорът Даниел Цочев, а в него със свои изпълнения се включиха: Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – Бургас, балетни формации при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ –Бургас и детска вокална група „Славейче” – Сливен. С индивидуални изпълнения в спектакъла се включиха талантливите певци, победители в редица национални и международни конкурси - Даная Бочева (12 г.) – София и Евгения Белева (10 г.) - Бургас. Гости на церемонията по откриването бяха председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, зам.-областният управител Пепа Генчева, членове на Организационния комитет на фестивала, гости и участници в програмата. На тазгодишното издание специален гост е Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен град Печ, Унгария.

 

След официалното откриване на фестивала сливенският градоначалник и гостите посетиха изложбата, посветена на театрални кукли на любими литературни герои. Тя е позиционирана на първия етаж във фоайето на драматичния театър. В нея са представени творби на участниците в XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - 2022.

 

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов, Никола Райков и Тони Теллалов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2022 г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145 г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие” и XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и др. Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят”. Акцент и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби.

 

Тържествената церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2022 г. в различните категории ще се състои на 12 май. За четвърти път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

 

Всички прояви, включени в тридневната програма, са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви, са осигурени много сувенири и книги.

 

Националният фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. Той ще продължи до 13 май 2022 г., като тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев