СИГУРНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЦИ

...
20.04.2022 / 13:09

За обезпечаване на обществения ред по време на предстоящия голям християнски празни-Великден, празниците 1 май, 6 май – Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия, както и свързаните с тях почивни дни в ОДМВР и РДПБЗН-Сливен е създадена организация за опазване на обществения ред, пътната и пожарна безопасност.

Подробности във връзка с предприетите марки бяха представени на брифинг днес от началник сектор „Пътна полиция” главен инспектор Илиян Николов, старши инспектор Сава Петров началник на Териториална полиция към РУ-Сливен и началник сектор „Превантивна и контролна дейност” към РДПБЗН-Сливен главен инспектор инж. Димитър Сяров.

Мерките, предприети в РУ-Сливен, по отношение на опазването на обществения ред и сигурността, са в няколко насоки и са идентични за районните управления в Котел, Нова Загора и Твърдица. В дните преди и по време на празника ще има засилено полицейско присъствие и контрол в района на храмовете в общинските центрове. Дежурства и патрули ще има в дните 23 април- Велика събота, 24 април Възкресение Христово и 6 май – Гергьовден. Ще се осъществява денонощен контрол с оглед опазване на обществения ред, недопускане извършването на криминални престъпления. Екипи на икономическа полиция ще следят за извършване на нерегламентирана търговска дейност. Съвместно със служители на ОДБХ се извършват проверки в търговски обекти по отношение на предлаганите хранителни продукти.

 

Екипи на Пътна полиция ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат използване всички технически средства за контрол на скоростта. Ще се следи за нарушения на най-натоварените участъци в градовете, общинските и главни пътища, както и на местата с повишена концентрация на пътни произшествия на територията на районните управления в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Контролът ще се осъществява:

 

21.04.22г. /четвъртък/ за времето от 14,00 до 21,00 часа,

22.04.22г. /петък/ за времето от 09,00 до 12,00 часа,

25.04.22г. /понеделник/ за времето от 14,00 до 21,00 часа,

29.04.22г. /петък/ за времето от 14,00 до 20,00 часа,

02.05.22г./понеделник/ за времето от 14,00 до 20,00 часа,

06.05.22г./петък/ за времето от 08,00 до 10,00 часа,

08.05.22г. /неделя/ от 14,00 до 21,00 часа.

 

Предвидени са специализирани операции по установяване на неправоспособни водачи, както и за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици. Проведени са срещи с РУО за предстоящи групови пътувания на ученици с цел служители на пътна полиция да проверят всички водачи, във връзка с правоспособността им, употребата на алкохол, упойващи вещества, както и техническата изправност на превозните средства, с които ще се пътува.

Главен инспектор Николов отправи апел към водачите за отговорно и толерантно поведение на пътя. Той обърна внимание на основните причини за възникване на тежките пътни произшествия като високата скорост, отнемане на вниманието и употребата на алкохол. Въпреки намаляване общия брой на пътни произшествия- 111 от началото на тази година / 124 през 2021/, на територията на ОДМВР-Сливен са станали 28 тежки ПТП, като за същия период на 2021 те са били 24; загиналите са 6, през 2021 те са били 2; ранените са 38, през 2021 те са били 30.

Екипи на сектор „Пътна полиция”-Сливен ще следят за спазване на въведените от АПИ ограничения за движение на товарни автомобили.

 

Екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Сливен са извършили проверки във всички християнски храмове на територията на областта- проверени са 20 обекта. Изготвени са предписания за пожарна безопасност, проверени са противопожарните уредите и техническите средства, указателните табели за своевременна евакуация, проведен е инструктаж на служителите в храмовете. Проверени са 10 обекти на територията на областта като туристически хижи, големи обекти за обществено обслужване, където се очаква да има голямо струпване на хора. При проверките не са констатирани нарушения. На Великден ще има дежурни екипи на регионалните служби ПБЗН в районите на по-големите храмове в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Предвидени са мобилни противопожарни екипи на 23 и 24 април в общинските центрове. При посещение в храмовете да се спазват правилата за безопасност- свещите да се държат в негорими кутийки, да се спазва необходимото безопасно разстояние, да се спазва движението от вход към изход.

Предвид началото на пожароопасния летен сезон и евентуалното посещение сред природата през почивните дни да се внимава при паленето на огън. То да става само на определените за това места. Да се спазват указания в заповедта на областния управител на област Сливен по отношение стопанисването на земеделските площи и недопускане запалване на сухи треви и тревна растителност. От началото на годината са възникнали 7 пожара в горски фонд, вследствие на запалени сухи треви- 6 случая в община Котел и 1 в община Сливен.

 

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите да бъдат внимателни, бдителни и да не оставят личните си вещи без надзор. Водачите да бъдат толерантни към останалите участници в движението, да спазват правилата за движение и да не сядат зад волана пили.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПРЕЗ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ

ПРАЗНИЦИ

Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътувания, съпроводени с различни емоционални състояния. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове все по-често са нещо обичайно.

След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПРЕВОЗНОТО СИ СРЕДСТВО

- Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.

- Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.

- Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни.

- Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.

- Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.

- Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО

- Планирайте отрано и практично пътуването.

- Използвайте светлата част на деня за придвижване.

- Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията.

- Преди шофирането починете добре.

- Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването.

- Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.

- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.

- Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

- Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.

- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителните системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА

- Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.

- Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред вас.

- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.

- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.

- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.

- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.

- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПРАЗНИКА

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.

- Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора.

- Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.

- Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.

- Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.

ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ ОТ ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.

- Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.

- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.

- Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

Отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”

Още снимки от новината

...
..

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев