ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА: НА 9 АПРИЛ ДА ПОЧИСТИМ ЛЮБИМИ МЕСТА НА КАРАНДИЛА

...
04.04.2022 / 17:10

Почистване на горски територии, акции за залесяване, образователни събития с участието на деца и ученици ще се състоят в страната през Седмицата на гората. Тя бе официално открита на 4 април в София. През тази година ще премине под мотото „Аз обичам гората“. Горските държавни структури и доброволци в област Сливен също ще участват с различни събития. Най-голямото от тях, което се очаква да привлече много граждани, е почистването на най-посещавани от туристи места в местността Карандила, съобщиха от областната администрация.

 

Инициативата е на дирекцията на Природен парк „Сините камъни“, Държавното горско стопанство, Югоизточното държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите – Сливен. Поканени са да се присъединят всички любители на природата. Сборният пункт е в 9, 30 часа, събота, пред информационния посетителски център „Хайдушка пътека“.

 

На 6 и 7 април Регионалната дирекция на горите планира срещи с децата от детските градини „Теменуга“ и „Елица“, на които специалистите от дирекцията ще им разкажат за ползите от гората. Предвидени са занимателни игри, ще бъдат сглобени къщички за птици.

 

На Седмицата на гората и професионалния празник на лесовъдите е посветена инициативата „Лесовъд за един ден“. Събитието е предвидено за 15 април и се подготвя съвместно от РДГ, ЮИДП и ПП „Сините камъни“. Ученици от училища в Сливен ще се запознаят на терен, сред природата, с работата на лесовъдите и на горските инспектори и ще обогатят знанията си за гората в тематични игри и практически занимания.

 

Лесовъдите от Държавното горско стопанство в Сливен ще облагородят кът за почивка в местността Карандила. Мястото се намира по маршрута от горната станция на лифта до хотел „Карандила“. То ще бъде почистено от отпадъци. Ще бъде възстановена беседката там, ще бъдат изградени места за палене на огън. Датата за провеждането на акцията все още не е уточнена.

 

Седмицата на гората се чества в страната ни за първи път през 1925 година. Тя е резултат от масовите залесявания, започнали през 1898 година.

 

Забележка: Снимката е на Държавното горско стопанство в Сливен. На нея се вижда беседката, която ще бъде възстановена.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев