182 ВЪЗРАСТНИ И ДЕЦА , НАПУСНАЛИ УКРАЙНА ЗАРАДИ ВОЙНАТА, ПРЕБИВАВАТ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

...
30.03.2022 / 14:21

В област Сливен към момента пребивават 182 възрастни и деца, напуснали Украйна заради военните действия, информира областният управител Веселин Вълчев. Преобладаваща част от украинските граждани са настанени в хотели и на частни адреси в областния център Сливен. Близо 30 души са в община Твърдица и още толкова – в общините Нова Загора и Котел. Повечето имат издадени карти за временна закрила. До дни ще бъдат обработени данните и на останалите.

 

Лицата с такъв статут имат право да работят, децата им да посещават детско заведение или училище, да кандидатват за еднократно социално подпомагане. Засега две жени започват работа в сливенски частни фирми. Екип на Бюрото по труда проведе среща с голямата група украински граждани, настанени в хотел, на която са разяснени възможностите за започване на работа. Има и лица, посетили Бюрото по труда на място. В РДСП са постъпили седем заявления за получаване на еднократно социално подпомагане. В РУО е подадено едно заявление за записване в училище на дете в ученическа възраст. В близките дни то ще бъде насочено към конкретно учебно заведение. Към момента няма заявление за прием в детска градина. След 1 април започва изплащането на държавната помощ за собствениците на регистрирани хотели и места настаняване, приели украински граждани.

 

„В Сливенска област организацията за приема на бежанците от Украйна бе създадена в кратки срокове. Държавните институции, общините, БЧК и доброволческите организации работят в синхрон, за което им благодаря. При нас има въможности за осигуряване на работа за хората със статут на временна закрила. Има и възможност за записването на децата в училище. Благодаря на всички доброволци, на собственици на хотели и места за настаняване, които първи реагираха в ситуацията. Искаме хората от Украйна да се чувстват при нас спокойни, защото са на сигурно място“, каза още областният управител.

 

Община Сливен създаде платформа в помощ на украинските бежанци https://help.sliven.bg/

 

Актуална информация може да бъде намерена на български, украински, руски и анлийски език в портала https://ukraine.gov.bg/

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев