СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР ЗАПОЧНА НОВИЯ СИ КОНЦЕРТЕН ЦИКЪЛ, НАРЕЧЕН „МЛАДА ЕВРОПА / YOUNG EUROPE”

...
07.03.2022 / 11:40

Симфоничен оркестър Сливен стартира своя нов концертен цикъл наречен „Млада Европа / Young Europe”. В него ще бъдат представени на публиката млади артисти от престижни европейски учебни заведения, вече градящи своята международна кариера. Чрез този проект, културният институт ще подкрепи бъдещото поколение световни солисти и диригенти, и същевременно ще даде шанс на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от най-високо равнище.

В четвъртък 24 март, от 18.30 ч. в зала „Сливен”, публиката ще има възможност да чуе една завладяваща програма, изцяло с композиции на великия Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е под надслов “АМАДЕУС в РЕ” и включва три емблематични творения на безсмъртния гений, Симфония No.35 “Хафнер”, Концерт за флейта No.2 и Концерт за цигулка No.4, всички в неслучайно подбраната тоналност ре мажор.

Това е тоналността на триумфа, радостта и оптимизма. Тържествените симфонии, маршовете, празничните песни и небесните хорове са поставени в тази тоналност.

В бароковия период ре мажор се счита за „тоналност на славата“, следователно много концерти за тромпет и дори известната „Алилуя“ от Месията на Хендел са също в ре мажор. В църковната музика, се използва и като тоналност на Възкресението. Ре мажор е най-разпространената тоналност за увертюри през втората половина на осемнадесети век. Това продължава и в Романтичния период, където се използва за „триумфалния“ финал на много симфонии, включително и на деветата симфония от Бетовен, известна като “Ода на радостта”.

 

Под ръководството на диригента на Бургаска опера Цанислав Петков, ще се изявят двама уникални солисти.

Цигуларката Лора Маркова е лауреат е на огромен брой награди от национални и международни конкурси, част от които са първите награди от „Добрин Петков“ – Пловдив 2013, „Недялка Симеонова“ – Хасково 2014, 2018 и 2021, Гран При от конкурсите „Музиката и земята“ – София 2018, „Надежди, майстори и таланти“ – Добрич 2019, престижните първи награди от конкурсите „Леонид Коган“, Брюксел 2020 и „Тибор Варга Джуниър“- Швейцария 2021.

През 2020 г., предаването „Алегро Виваче“ на БНР, присъжда на Лора специалната награда за млад талант на името на „Олга Камбурова“ , а през 2021 г. е номинирана за „Млад музикант на 2020“. Лора е лауреат и на голямата награда за „Полет в изкуството“ на Фондация „Стоян Камбарев“ за 2020 г.

Аарон Леунг е изключителен млад флейтист, роден в Хонконг. Забележителен със своето виртуозно и енергично свирене, той получава бакалавърска степен по музика в Хонконгската академия за сценични изкуства, а в момента е студент в класа на големия белгийски флейтист Марк Грауелс в Кралската консерватория в Монс, Белгия.

Аарон е артист на фондацията на Густаво Дудамел през 2019 г. и победител в конкурса HKAPA и в един от най-големите конкурси за духови инструменти в Азия-Тайланд - Международен конкурс за духова камерна музика (TIWSC).

 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на epaygo.bg, в офис мрежата на EasyPay или на касата на зала „Сливен” - 10-13 ч. и 15-17 ч.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев