ТЕАТЪР "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" ГОСТУВА С "УРОК ПО БЪЛГАРСКИ" НА 14 МАРТ В ЗАЛА "СЛИВЕН"

28.02.2022 / 14:10

На 14 МАРТ 2022г. /понеделник/ от 19:00ч. в ЗАЛА "СЛИВЕН" - СЛИВЕН гостуват

 

СТЕФКА ЯНОРОВА, АНАСТАСИЯ ИНГИЛИЗОВА, АНТОАНЕТА ДОБРЕВА – НЕТИ, ВЕСЕЛИН АНЧЕВ, ИВАН НАЛБАНТОВ, АЛЕКСАНДЪР ДОЙНОВ, ВЛАДИСЛАВ ВИОЛИНОВ, ГЕОРГИ КЪРКЕЛАНОВ, ГЕРГАНА ДАНДАНОВА, ЕВЕЛИН КОСТОВА, ЕЛИ КОЛЕВА, КАЛИН ИВАНОВ, ЛАРА ЗЛАТЕРЕВА, ЛУИЗАБЕЛ НИКОЛОВА, СИМЕОН ДАМЯНОВ, ЯСЕН АТАНАСОВ с

 

"УРОК ПО БЪЛГАРСКИ"

 

Автор: по Иван Вазов

 

Сценична адаптация: Иван Налбантов

 

Сценография и костюми: Нина Пашова

 

Музика: Дони - Добрин Векилов

 

*******************************************************

 

БИЛЕТИ: В книжарница "ВИДАР" до Природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" - 0887 822 881

 

Цена: 18 и 20 лв.

 

Работно време каса: 10:00 - 18:00 часа, събота: 10:00 - 14:00 часа

 

РЕЗЕРВАЦИИ ПРИЕМАМЕ на 0887 / 822 881; 0898 / 293 951

 

*******************************************************

 

„О, неразумни юроде!

 

Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?

 

Или не са имали Болгаре царство и господарство?

 

Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик"

 

Паисий (1762)

 

Добре дошли на УРОКЪТ ПО БЪЛГАРСКИ, в който ще вземат участие артисти от трупата на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.

 

Ние няма да ви повтаряме написаното в учебниците и томовете книжнина, за живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ще се опитаме със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото „художествено слово”) да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби.

 

Терминът „художествено слово” има двояко значение: Художествено е словото на автора, тоест писмената реч (в нашия случай то е безспорно и е вечна класика). Художествено би могло да бъде и словото на изпълнителя, който го изпълнява, тоест живото и говоримо слово.

 

Иван Налбантов

 

***

 

ЗАЩО ТЕАТРАЛЕН „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА”?

 

Защото театърът е дом, в който приютяваме мечтите си. И храм, в който изповядваме слабостта си. Театралният урок напомня всеки урок – безмълвният в сумрака на незнанието си припомня и започва да шепне думите на поезията. Тогава словото звучи и на сцената, и в залата, тя го иска. Зрителят е напуснал делника на своята апатия и не се нуждае от други „указания“ – словото на Вазов изпълва.

 

Това е достатъчно. Всеки го преоткрива в себе си и заживява с радостта да чува стиховете отново. Звучащото слово на поезията е интерсубективно, то удовлетворява очакванията и разбиранията ни. Поетическото слово на Вазов е вълнуващо преживяване на историята, на онова голямо и идеално време, в което участваме всички. И се случва тук и сега. Стиховете на Вазов от композицията На теб, Българийо свещена не припомнят предразсъдъци, те са узнаване, защото набавят ново знание, което отключва въображението и укрепва културната идентичност.

 

Зрителят вижда и чува литературата. Тя звучи както индивидуално за него, така и за посветените, към които вече принадлежи.

 

През 1925 г. Гео Милев пише: „Вазов е чувствителна струна, която се отеква на всичко, що вълнува неговата съвременност. И тази струна звучи в унисон с чувствата и мислите на съвремениците – на целия народ. Оттук и неговата широка популярност. Това определя и характера на неговата поезия. Със своята половинвековна писателска дейност Вазов е установил себе си като несъмнен фактически патриарх на българската литература – и на поезията, и на прозата.“

 

Народният поет е пръв и голям представител на нравствения, обществен и естетически идеализъм след Освобождението. Неговото художествено слово е част от българския литературен канон – творец без съперник по обхват и дълбочина, най-търсеният и предпочитан български автор. Вазов изгражда историческата, нравствена и гражданска култура на съвременния човек.

 

С Вазов започва професионалното битие на българската поезия, нейното обогатяване като език, сюжети, образност, мотиви, нови ритмически и интонационни структури. Поезията му е великолепен пример за естествено свързване на народната реч и книжовната норма. И до днес остарелите форми придават специфична „вазовска” стилова оцветеност на неговите стихове. Днес Вазовото слово живее в новия проект за театрален урок на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.

 

Българското слово обича Вазовата поезия и изпълва театъра.

 

Нека го чуем и заживеем с ентусиазма, кипежа, тревогите и тъгите, които е пренесло в културната ни памет!

 

Времетраене : 100 мин.

 

НЕ СЕ ИЗИСКВА ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ВХОД

 

Всички посетители в театъра трябва да носят предпазни маски

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев