В СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СБОРНИК С ЕСЕТА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА РАКОВСКИ

...
21.02.2022 / 16:28

Излезе от печат сборникът с отличените есета на гимназисти, участвали в националния конкурс за 200-годишнината от рождението на Георги С. Раковски. Конкурсът бе обявен през м.г. от областната администрация в Сливен и Историческия музей в Котел. Мото бе известната мисъл на Раковски: „Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини“. Целта бе да се спомогне за по-отчетливото открояване на мястото на националния идеолог и революционер в пантеона на доблестните синове на България.

 

В сборника са включени 24 есета. Предговорът е от бившия зам.областен управител Димитринка Петкова, която е сред основните инициатори на конкурса. Изданието е ценно помагало за ученици, студенти и учители.

 

Тиражът бе отпечатан от организаторите, както и с личната лепта на Димитринка Петкова. 15 сборника ще бъдат предоставени на Болградската гимназия, Украйна. Част от книгите ще получат историческите музеи в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, както и РУО, които подкрепиха инициативата и съдействаха за осъществяването й. Сборници ще бъдат подарени на гимназистите, чиито есета са отпечатани, както и на научните им ръководители. „Вярвам, че изданието е полезна придобивка за всяка институция. Бих се радвал, ако на 14 април, рождената дата на Раковски, в музеите в областта и в училищата звучат есетата, които бяха написани от нашите талантливи деца“, каза областният управител Веселин Вълчев.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев