КОНФЕРЕНЦИЯ "ПОДКРЕПА НА УЯЗВИМИТЕ И РОМИТЕ" ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 17 ФЕВРУАРИ В ПРЕСКЛУБА НА БТА В СЛИВЕН

...
16.02.2022 / 08:10

На 17 февруари /четвъртък/ от 10 до 12 часа в Пресклуба на БТА в Сливен ще се състои конференция „Подкрепа за уязвимите и ромите“, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се осъществява с подкрепата на Европейския парламент.

 

Очаква се конференцията да открият Илхан Кючюк – евродепутат, Стефан Радев - кмет на Сливен, Веселин Вълчев - областен управител на Област Сливен и Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, който ще и модератор на дискусията.

 

Дискусията ще бъде в хибриден формат, като може да се проследи пряко във фейсбук страницата на БТА:

 

https://www.facebook.com/events/994045627867595

и в YouTube: https://youtu.be/2XDpyhiLjvg

 

Акцент в дискусиите в Сливен е изпълними ли са целите, заложени в Новата стратегическа европейска рамка за ромите. Ще бъдат представени добри практики от Сливен по ключови точки в плана на ЕК - равенство, приобщаване, участие, образование, заетост, здраве и жилищно настаняване.

 

В дебата ще се включат и ръководители на местни институции, представители на неправителствени организации, учители, медиатори и др.

 

Според данни на Областния информационен център в Сливен през периода 2007- 2020 г., в областта са били изпълнени 87 проекта за образование и социално включване на уязвими групи и маргинализирани общности по различни европейски програми и фондове на обща стойност 37 022 260 лв.

 

Маргинализираните общности – и специално ромите, имат сериозни проблеми: социални, икономически, здравославни, те са и сред най-засегнатите от КОВИД пандемията.

 

Голямата концентрация на хора от ромския етнос в областта: по данни от националното преброяване през 2011 г. 20 478 от населението се определя като ромско, а 19 729 души посочват ромския език като майчин. Резултати от дългогодишната работа на местните институции и неправителствени организации могат да бъдат пример за добри практики за цялата страна.

 

 

 

Конференцията за бъдещето на Европа

 

„Български гласове за Европа: подкрепа за уязвимите и ромите“ се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. Гражданите на Европа, включително и от България, имат възможност да изразят пряко представите си в какъв Европейски съюз искат да живеят чрез граждански панели, дебати в съответните страни и пряко на многоезична платформа.

 

С инициативата си "Български гласове за Европа“ БТА има амбицията да даде глас на българските граждани в тези дебати, като събере колкото се може повече идеи и мнения на хора от цяла България как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства.

 

За повече информация: https://europe.bta.bg/

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев