ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ СЪГЛАСУВА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ЗА ОСМОКЛАСНИЦИ

..
11.02.2022 / 16:39

Държавен план-прием се осъществява в 24 училища в областта – 8 професионални, 3 профилирани гимназии, 9 средни училища, 1 обединено, 1 спортно училище и две училища по изкуствата. Към момента обучаващите се седмокласници в областта са 1 982-ма. Предложението на РУО е през следващата учебна година да бъдат разкрити 43 професионални и 20 – профилирани паралелки, както и 3 паралелки, чийто прием е към Министерството на културата. Със STEM профил и професия са 57,7% от общия брой на местата в паралелките. Интензивно изучаване на чужд език е заложено в 13 профилирани паралелки.

 

Планирани са 8,5 паралелки в дуалната система на образование /професионално обучение, което се осъществява паралелно в училище и в предприятие/. Ще има една паралелка по защитена от държавата специалност и професия – в ПГТО „Д. Желязков“ – Сливен по професия „текстилен техник“, специалност „предачно производство“. Паралелките със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от кадри на пазара на труда, ще са 17.

 

По заявка на училищата се разкрива прием по 4 нови специалности: в ПГЕЕ „Мария Скл. Кюри“ – охранителна техника и системи за сигурност, СУ „Й. Йовков“ – приложно програмиране, ПГТТ „Ат. Димитров“ – Нова Загора – машини и системи с ЦПУ и ПГСС – Нова Загора – сътрудник в малък и среден бизнес.

 

План-приемът бе съгласуван от участващите в заседанието представители на РУО, общините, бюрата по труда и службата по заетост - Бургас, ДИТ, РДСП, работодателски организации, отдел „Статистически изследвания – Сливен“, синдикати. Предложението на РУО за план-приема е изготвено възоснова на направените заявки от училищата. То ще бъде изпратено за утвърждаване в МОН.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев