ПЪРВА КОПКА НА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ ЗА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ В НОВА ЗАГОРА

...
04.02.2022 / 11:46

Строителните дейности и обновяването на машинно-технологичното оборудване за близо 9 милиона лева трябва да приключат през февруари 2023 година

Официална церемония по полагане на символична първа копка на строителните дейности по реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция за отпадъчни води в Нова Загора се състоя днес. В присъствието на гости, представители на общинската власт в Нова Загора и служители на сливенското водно дружество, приветствени думи за успех на начинанието отправиха управителят на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев и кметът на Нова Загора Николай Грозев. Водосвет на изключително важния за бита и екологията на Нова Загора обект направи отец Иван.

Строителните дейности по проекта за „Реконструкция на пречиствателна станция за отпадъчни води в град Нова Загора“ всъщност са вече доста напреднали, те са започнали през септември 2021 година, посочи инж. Рашев. Почти пълното изграждане на нова ПСОВ в Нова Загора и преоборудването й с модерни съвременни технологии на стойност близо 9 милиона лева е основно направление в работата на сливенското водно дружество. То е част от европейския проект за „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014 - 2020, чрез Европейския съюз и Кохезионния фонд. Управителят на водното дружество благодари на ръководството на община Нова Загора за оказаната подкрепа и съдействие.

За град като Нова Загора тази инвестиция от 9 милиона лева е от изключително важно значение, каза кметът на Нова Загора Николай Грозев. Близо 40 милиона е стойността на реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води, заедно с предвидените по европейския проект дейности за ремонт и изграждане на водопроводна и канализационна мрежа, с разширението на системата за контрол, управление и събиране на данни (СКАДА) и с израждането и внедряването на съвременна географска информационна система във ВиК инфраструктурата.

Реконструкцията включва изграждането на напълно нови сгради и съоръжения на пречиствателната станция за отпадъчни води в нова Загора, реконструкция и ремонт на съществуващи сгради и съоръжения, разрушаване и демонтаж на стари съоръжения, доставка и монтаж на ново машинно-технологично оборудване и изграждане на съответната инфраструктура. Строителните дейности трябва да приключат на 2 февруари 2023 година.

Предприетите мерки по реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води на Нова Загора ще доведат до екологосъобразно пречистване и заустване на отпадъчните води, оползотворяване на утайките от ПСОВ, до подобряване на жизнената среда, на здравето на населението и на привлекателността на региона.

С ритуално чупене на бутилка шампанско кметът на община Нова Загора Николай Грозев и управителят на ВиК Сливен инж. Севдалин Рашев дадоха старт на изграждането на едно важно звено от европейския инфраструктурен проект. Денят е 3 февруари на 2022-ра година.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев