144 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЛИВЕН

...
17.01.2022 / 12:08

В Сливен днес се отбелязват 144 години от Освобождението на града. Заради нарастващия брой заболели от коронавирус и тази година не се състоя официална градска церемония.

Бележитата годишнина днес почетоха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Димитринка Петкова и граждани. В памет на загиналите те поднесохАа цветя пред морената на пл. „17 януари“ в кв. „Клуцохор“.

 

„Днес изразяваме не само своите почит и признателност към героите, но и гордост, че градът ни е дал много и е с исторически принос за Освобождението на България. На този ден, преди 144 години, жаждата за национално обединение, героичните подвизи, надеждата и стремежът към национална идентичност, се увенчават с успех и ликуват. Днес предизвикателствата на нашето време са други и точно тези емблематични за историята ни моменти, ни карат да се замислим, да пренареждаме своите приоритети. Страната ни е с велико минало, от нас зависи, какво ще е нашето бъдеще“, заяви по повод годишнината кметът Радев.

 

През 1878 г. в Сливен навлиза втори дивизион на 13-и драгунски полк, командван от майор Виктор Кардашевски и части от 23-ти Донски казашки полк, с командир полковник Николай Бакланов. На 5 януари 1878 г. четата, водена лично от Панайот Хитов влиза в Сливен, впоследствие войводата достига до Одрин, в авангарда на руската армия. За участието си във войната Панайот Хитов е награден с орден „Св. Станислав ІІІ степен”. На 6 януари пристига и Жельо войвода. На 8 януари в града влизат и основните части на руските войски. В югозападната част на кв. „Клуцохор“ – местността Харманите (днес площад „17 януари”), населението ги посреща и приветства. Идва дълго чаканото и изстрадано освобождение от гнета на робството. В тържественото посрещане на руските войски се включа цялото население на града, а възторжено слово лично произнася полуслепият и болен поет Добри Чинтулов.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев