ИЗЛОЖБА „ЗАВЕТЪТ НА УЧИТЕЛЯ. ВЕСЕЛИН СТАЙКОВ И УЧЕНИЦИ“

...
12.01.2022 / 12:49

Художествената галерия “Димитър Добрович“ в Сливен представя изложбата „Заветът на учителя. Веселин Стайков и ученици“ с графични творби от фонда на галерията.

 

Изложбата ще бъде отворена за посещение от 20 януари 2022 г. в „Узунова къща“ и може да бъде разгледана до края на месец март.

 

Веселин Стайков е роден през 1906 г. в град Пещера. През 1925 г. завършва специалност „Живопис“ в Художествената академия. Негови преподаватели са Борис Митов, Цено Тодоров и Никола Маринов. Веселин Стайков посещава графичното ателие, ръководено и обновено от проф. Васил Захариев. В края на 30-те години печели конкурс в Академията за специализация в Италия и през 1940 година постъпва във Флорентинската художествена академия в ателието на Феличе Карена.

След завръщането си в България изцяло се посвещава на творческа, а едновременно с това и активна преподавателска и обществена дейност. От средата на 40-те години Веселин Стайков преподава в Художествената академия в София, където подготвя цяло поколение графици. Той допринася за обновяването на материалната база на графичното ателие, с което създава условия за работа в повече графични техники и по-голямата творческа свобода на бъдещите графици. През неговото ателие преминават редица известни български графици - Зафир Йончев, Петър Чуховски, Борислав Стоев, Здравка Тасева, Петър Чуклев, Зладка Дъбова, Катя Костова, Румен Райчев, Жана Костуркова, Юли Минчев, Елка Захариева, Николай Ников, Христо Нейков, Тодор Панайотов, Мана Парпулова, Румен Скорчев и др.

В изложбата са включени графични произведения както на Веселин Стайков, така и на редица от посочените негови ученици – значими имена в историята на българската графика. Селектираните творби са част от богатата графична сбирка на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2022 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев