МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПО КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА

...
22.12.2021 / 12:13

ОДМВР и РДПБЗН Сливен: Мерки за опазване на обществения ред, пътна и пожарна безопасност преди и по време на предстоящите празнични и почивни дни.

 

На брифинг днес бяха представени предприетите от ОДМВР и РДПБЗН в Сливен мерки по отношение опазване на обществения ред, пътната и пожарна безопасност преди и по време на предстоящите празници и съпътстващите ги почивни дни. Информация по отношение на планираните действия в дните от 23 декември до 3 януари дадоха началник на сектор „Пътна полиция”-Сливен гл.инспектор Илиян Николов, началник група „Териториална полиции” ст.инспектор Сава Петров и началник сектор „Превантивна и контролна дейност” към РДПБЗН-Сливен гл.инспектор Димитър Сяров.

Засилено присъствие на екипи на сектор „Пътна полиция” ще има в дните 23.12.2021г., 24.12.2021г., 27.12.2021г., 31.01.012021г. и на 02.01.2022, когато се очаква засилен трафик. Предвидени са екипи на автомагистрала „Тракия”, по главените и второстепенни пътища в областта. Контрол ще се осъществява и на входно-изходните пътни участъци в малките населени места, като ще се проверява главно за употреба на алкохол и упойващи вещества. Планирани са специализирани операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност”, операции по метода „Широкообхватен контрол” и засилен контрол за употреба на алкохол в празничната новогодишна нощ-31 декември и 1 януари. Ще се следи за спазване на ограничението на скоростта, спазване на предимство, редовни документи и застраховка Гражданска отговорност.

Ще се извършва контрол по спазване на ограниченията, въведени от Агенция „Пътна инфраструктура”, за движението на товарни автомобили.

В периода на почивните и празнични дни от 23 декември 2020г. до 3 януари 2021г. в ОДМВР-Сливен са съставени 35 акта за нарушения на ЗДвП, от които 6 за употреба на алкохол и наркотични вещества. Съставени са 711 електронни фиша за нарушаване на скоростните режими. От 1 януари до 21 декември 2021 година са възникнали 425 пътни произшествия, от които 128 тежки с 11 загинали и 156 ранени.

Охраната на обществения ред ще се осъществява при засилена патрулна дейност на територията на общинските центрове, дежурни екипи на криминална полиция, пътна полиция и групите „Охрана на обществения ред”. Предвидени са мобилни екипи, които да извършват обходи в малките населени места. Ще се следи за спазване на изискванията при продажба и използване на пиротехнически изделия. Осъществени са срещи с фирми и търговски обекти да не съхраняват големи касови наличности. Проведени са срещи с частни охранителни фирми, като е създадена възможност за бърза телефонна връзка с дежурните части в районните управления. Ще се извършва контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Старши инспектор Сава Петров отправи апел към гражданите да предприемат необходимите марки да опазят дома и имуществото си при по-дълго отсъствие по време на празниците, както и да внимават за личните си вещи при пазаруване в големи търговски обекти.

Екипи на РДПБЗН-Сливен извършват проверки и обследване на търговски обекти, заведения, хотелски комплекси, вилни селища, дискотеки. По данни, предоставени от гл.инспектор Димитър Сяров, началник сектор в РДПБЗН в Сливен, проверените обекти са 54. В хода на проверките не са констатирани сериозни нарушения. Основните пропуски са режимни мероприятия, свързани с неработещо локационно осветление и съхранение на материали в котелни помещения. Проверките са съчетани с инструктаж на съответните длъжностни лица с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пожари. През ноември и декември, по разпореждане на Главна дирекция ПБЗН, са извършени проверки на хосписи, домове за медико-социални грижи, старчески домове и домове за деца с увреждания на територията на област Сливен. Проверени са общо 22 обекта. Не са констатирани нарушения, тъй като тези обекти подлежат на периодичен контрол от екипи на РДПБЗН-Сливен. Главен инспектор Сяров обърна внимание на правилата при използване на пиротехнически изделия, устройването на новогодишната украса и безопасната експлоатацията на отоплителните уреди.

 

ОДМВР-Сливен пожелава на всички светли празници и весело посрещане на Новата 2022 година.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев